FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: ukloniti diskriminaciju osoba s HIV-om i AIDS-om

Autor: mbuj
ZAGREB, 8. lipnja 2011. (Hina) - UN-ova Tematska skupina za HIV/AIDS objavila je danas izvješće s upozorenjem da je, unatoč tomu što je uznapredovao program prevencije, liječenja i potpore osobama s HIV-om i AIDS-om, nužno ukloniti diskriminaciju pri zapošljavanju osoba s HIV-om i AIDS-om.

"Izvješće o radu Nacionalnog savjetnika za HIV/AIDS i ljudska prava u 2010." objavljeno je danas na službenim stranicama Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj (www.undp.hr), priopćeno je iz UNDP-a za Hrvatsku.

U izvješću se navodi kako bitne zapreke u zdravstvenoj zaštiti, kao što je pristup zdravstvenim uslugama, još nisu uklonjene, a nije riješeno ni pitanje zaštite osobnih podataka. Naglašava se da su udruge civilnog društva i mjerodavne ustanove "prilično pasivno u javnosti reagirale na blaćenje, senzacionalizam i osude u medijskim napisima" te da je važno uključiti te udruge u zaštitu ljudskih prava osoba s HIV-om ili AIDS-om i razvoj programa prevencije, liječenja, brige i potpore tim osobama, navodi se u priopćenju.

U izvješću se pozitivnim ocjenjuje donošenje i prilagodba propisa o zaštiti ljudskih prava osoba s HIV-om i AIDS-om, no predrasude su, kaže se, još uobičajene.

Objava izvješća poklapa se s kampanjom "Stigma potpiruje HIV" (Stigma Fuels HIV) u sustavu organizacije UN-a, koja je počela danas kako bi se potaknuli UN-ovi dužnosnici da svoje radno okružje učine sigurnijim za osobe s HIV-om ili su na ikoji drugi način pogođene HIV-om. Cilj kampanje je ukloniti predrasude kako bi se takve osobe u radnom okružju osjećale poštovanima te se ohrabrile da se informiraju, testiraju i, ako je potrebno, liječe.

Na današnjem otvorenju sastanka na visokoj razini o pitanjima AIDS-a UN je jasno poručio svijetu: Moramo zajedno učiniti sve kako bismo postigli cilj od nula novozaraženih, nula slučajeva diskriminacije i nula smrti zbog AIDS-a, navodi se u priopćenju UNDP-a za Hrvatsku.

(Hina) pp/xbma yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙