FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: nastavljeno suđenje za zločin u Lovasu

Autor: ssai
BEOGRAD, 8. lipnja 2011. (Hina) - Suđenje u Beogradu četrnaestorici optuženika za ratni zločin u Lovasu 1991. nastavljeno je u srijedu svjedočenjem Miroljuba Marića, negdašnjeg pripadnika Teritorijalne obrane (TO) Valjeva, koji je ustvrdio kako postrojba kojoj je pripadao nije sudjelovala u aktivnostima vezanim uz minsko polje te da je bila poslana u Lovas kao osiguranje potpukovniku Miodragu Dimitrijeviću, jednom od optuženih u tom predmetu.

U nastavku dokaznog postupka pred sudskim vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Marić je rekao kako je njegova postrojba bila smještena u školi u Lovasu te da ne zna koja je bila Dimitrijevićeva uloga.

"Moj vod nije sudjelovao u toj akciji. Poslije sam čuo da je jedan mještanin zakvačio minu i da je troje naših ranjeno", rekao je Marić i dodao kako je čuo za nekog Petronija i nekog koga su zvali "Bokser", ali ne zna što su oni radili u selu.

Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008., pošto je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe "Dušan Silni" u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tome mjestu.

Za ratne zločine optuženi su pripadnici tadašnje vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović te pripadnici paravojne postrojbe "Dušan Silni" Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Po optužnici, Ljuban Devetak početkom listopada 1991., zajedno s pripadnicima Srpske narodne obnove, stranke koju je vodio Mirko Jović, osnovao je u Šidu i Novoj Pazovi postrojbu od 60 dobrovoljaca s namjerom da napadne Lovas, selo s pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo te nekoliko sati nasumce pucali, bacali bombe na kuće i u kućama i po ulicama ubijali civile.

Kako se dodaje u optužnici, teritorijalna vlast s Devetakom na čelu naredila je 17. listopada da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih 70-ak. Taj i sljedeći dan pripadnici postrojbe "Dušan Silni" okrutno su zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada oko 50 Lovašana natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20 i ranjeno 12 civila.

Marićevim svjedočenjem počela su ročišta predviđena za lipanj u predmetu "Lovas", koja bi trebala trajati ovog i sljedećeg tjedna.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙