FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Beogradu nastavljeno suđenje za Lovas

Autor: ssai
BEOGRAD, 18. svibnja 2011. (Hina) - Suđenje četrnaestorici optuženih za ratni zločin u Lovasu 1991. nastavljeno je u srijedu pred vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu svjedočenjem ondašnjeg liječnika u Lovasu Slobodana Kačara, koji je ustvrdio kako je pružao medicinsku pomoć zatvorenim civilima, kao i preživjelima s minskog polja.

Pozvan kao svjedok na prijedlog obrane prvooptuženog Ljubana Devetaka, Kačar je u nastavku dokaznog postupka ustvrdio kako je napad na selo izvršen 10. listopada, a da je Devetaka, kao ravnatelja seoske zadruge, upoznao tri dana kasnije.

"Nisam čuo da je netko nešto zapovjedao, niti sam nazočio ikakvim ubojstvima ni zlostavljanima, već sam vidio posljedice toga. Niti sam znao da minsko polje postoji, ni što se događalo u selu", rekao je svjedok te dodao kako je 13 ljudi s minskog polja doveženo kamionom u ambulantu, od kojih je jedan već bio umro.

"Svi su imali ozljede od gelera, ne sjećam se da sam vidio ozljede od streljačkog oružja", naveo je Kačar.

O zatvorenicima u zadruzi doznao je po vlastitim riječima kada je jednom prilikom ondje odveden kako bi ukazao pomoć dvojici ozlijeđenih ljudi.

Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008., pošto je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe "Dušan Silni" u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tome mjestu.

Po optužnici, Ljuban Devetak je početkom listopada 1991., zajedno s pripadnicima Srpske narodne obnove, stranke koju je vodio Mirko Jović, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dobrovoljaca s namjerom da napadne Lovas, selo naseljeno pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce pucali, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

Kako se dodaje u optužnici, teritorijalna vlast je, s Devetakom na čelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih 70-ak. Taj i sljedeći dan pripadnici postrojbe "Dušan Silni" okrutno su zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada oko 50 Lovašana natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20 i ranjeno 12 civila.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙