FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osam godina zatvora za ratne zločine u Višegradu

Autor: rmav
SARAJEVO, 7. lipnja 2011.(Hina) - Sud Bosne i Hercegovine u utorak je izrekao kaznu od osam godina zatvora bivšem pripadniku vojske bosanskih Srba Novici Tripkoviću, koji je proglašen krivim za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u Višegradu u istočnoj Bosni.

Tripković je ranije priznao krivnju za ubojstvo i silovanje, a na temelju sporazuma kojega je sklopio s Tužiteljstvom BiH očekivalo se izricanje kazne do šest i pol do osam i pol godina zatvora.

Sud je prihvatio sporazum ocijenivši kako s obzirom na brutalnost počinjenih zločina Tripković zaslužuje gotovo maksimalnu kaznu.

Kao olakotne okolnosti sud je u obzir uzeo činjenicu da je zločin priznao, da je izrazio kajanje zbog počinjenih nedjela te to što je u poodmakloj životnoj dobi.

Na području Višegrada vojska i paravojne postrojbe bosanskih Srba počinile su masovne zločine nad Bošnjacima na samom početku rata u BiH.

Najbrutalniji zločin dogodio se 27. lipnja 1992. godine kada su vojnici pod zapovjedništvom Milana Lukića ubile te potom zapalile sedamdeset bošnjačkih civila među kojima je bilo staraca, žena i djece.

Lukića je zbog tog zločina Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na doživotni zatvor.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙