FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osam godina za zločine nad Hrvatima u Bugojnu

Autor: rmav
SARAJEVO, 25. svibnja 2011.(Hina) - Sud Bosne i Hercegovine izrekao je u srijedu kaznu od osam godina zatvora Enesu Handžiću, bivšem obavještajnom časniku Armije BiH koji je priznao sudjelovanje u ratnim zločinima nad Hrvatima u Bugojnu.

Sudsko vijeće prod predsjedanjem suca Davorina Jukića ranije je prihvatilo sporazum o priznanju krivnje kojega je Handžić sklopio s državnim odvjetništvom BiH i u kojemu je predloženo izricanje kazne u rasponu od pet do deset godina zatvora.

U presudi je precizirano kako je Handžić kriv jer je u svojstvu pomoćnika za sigurnost zapovjednika 307. brigade Armije BiH organizirao slanje zatočenih Hrvata u Bugojnu na kopanje rovova na prvim crtama bojišnice, te stoga što nije poduzeo ništa kako bi se kaznili drugi pripadnici Armije BiH koji su izravno ubijali i zlostavljali zatočene civile i pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Na temlju dokaznog postupka sud je utvrdio kako su vojnici podređeni Handžiću ubili Marija Subašića i Vinka Ivkovića, koji su bili zatočeni u lokalnoj osnovnoj školi, a utvrđeno je kako je niz sličnih zločina počinjen i nad Hrvatima zatočenima na nogometnom stadionu.

Handžić je za ratne zločine nad bugojanskim Hrvatima bio optužen zajedno sa Nisvetom Gasalom, Musajbom Kukavicom i Senadom Dautovićem, bivšim visokim vojnim i policijskim časnicima čije su postrojbe kontrolirale stanje u Bugojnu 1993. godine.

Handžić se priznanjem obvezao svjedočiti u nastavku procesa protiv te trojice, a u tom slučaju kao svjedoci su se pojavili i ratni načelnik Bugojna Dževad Mlaćo te sadašnji ministar obrane BiH Selmo Cikotić koji je tijekom rata bio zapovjednik operativne skupine "Zapad" Armije BiH i u čijoj je zoni odgovornosti bilo i Bugojno.

Hadžić je u svom priznanju naveo kako su zatočeni Hrvati odvođeni na kopanje rovova upravo po nalogu i uz dopuštenje ratnog predsjendištva Bugojna te zapovjedništva operativne skupine "Zapad".

Protiv njih za sada nije podignuta nikakva optužnica.

"Strašno je to što je on (Handžić) sve otkrio u svom priznanju. O tome će se tek čuti", kazao je Handžićev odvjetnik Fahrija Karkin.

Cjelokupni Handžićev iskaz ostao je zaštićen zbog interesa istrage, no njegovo je priznanje krivnje već dovelo do prvih naznaka o tome gdje bi mogla biti pokopana tijela nekih od više desetaka Hrvata iz Bugojna koji se i danas vode kao nestali, a pretpostavlja se kako su ubijeni nakon zarobljevanja.

Enesu Handžiću je po izricanju presude odmah određen pritvor u kojemu će ostati do pravomoćnosti.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙