FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odluka o Norcu u rujnu

Autor: sobr
ZAGREB, 7. lipnja 2011. (Hina) - O prijevremenom puštanju na slobodu bivšega generala Mirka Norca, koji je odslužio dvije trećine od 15-godišnje zatvorske kazne za ratni zločin, odlučit će se u rujnu, doznaje se od njegova branitelja Vlatka Nuića.

Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa sastalo se jučer u kaznionici u Lipovači-Popovači, u kojoj je Norac od 2007., te je odlučilo da će o njegovoj molbi raspravljati u rujnu, potvrdio je za Hinu Nuić. Rekao je kako još ne zna razlog odgode jer nije dobio pisano obrazloženje, ali pretpostavlja da povjerenstvo nije prikupilo sve podatke nužne za odluku. Dodao je kako odgađanje rješavanja molbi nije ništa neuobičajeno.

Rekao je kako se nije čuo s Norcem, no pretpostavlja da mu je povjerenstvo usmeno priopćilo odluku.

Norac je u zatvoru više od deset godina, od ožujka 2001., pa je prije nekoliko mjeseci stekao pravo da traži prijevremeno puštanje. Njegov odvjetnik podnio je zahtjev da ga se pusti na slobodu početkom svibnja jer pravila nalažu da sva dokumentacija mora biti dostavljena mjesec dana prije sazivanja povjerenstva, koje se sastaje svaka tri mjeseca. Pritom se pozvao na odredbe hrvatskog zakonodavstva, ali i propise Haaškoga suda jer je upravo suđenje za ratne zločine u Medačkome džepu bio prvi slučaj koji je taj sud prepustio hrvatskome pravosuđu.

Nuić traži da se na Norca primijene isti kriteriji kao za osuđene po haaškim optužnicama koji su pušteni kada su stekli uvjete na prijevremenu slobodu. Podsjetio je i na praksu po kojoj se takvim zahtjevima udovoljavalo nakon dvije trećine odslužene kazne.

Osim zahtjeva za prijevremenim puštanjem, o kojemu treba odlučiti Ministarstvo pravosuđa, Nuić je u Norčevo ime zatražio i izvanredno ublažavanje kazne, o čemu treba odlučiti Vrhovni sud.

Nuić smatra da bi taj sud Norcu trebao ublažiti kaznu zbog promijenjenih obiteljskih okolnosti s obzirom na to da se od izricanja presude u slučaju Medačkome džepu oženio i dobio dijete, a čeka i drugo dijete. No, ako ministarstvo prvo donese odluku o uvjetnome otpustu, zahtjev Vrhovnome sudu postao bi bespredmetan.

Norac je najprije osuđen za ratne zločine počinjene na gospićkome području na 12 godina zatvora, a zatim za zločine u Medačkome džepu na šest godina. Kad je i druga presuda postala pravomoćna, Vrhovni mu je sud odredio jedinstvenu zatvorsku kaznu od 15 godina.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović u rujnu prošle godine Norcu je oduzeo generalski čin zajedno s Branimirom Glavašem i Vladimirom Zagorcem, koji su također pravomoćno osuđeni.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙