FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat: nezakonito prikupljanje osobnih podataka

Autor: dsta
ZAGREB, 23. svibnja 2011. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika zatražio je danas od Agencije za zaštitu osobnih podataka žurnu provedbu nadzora nad postupanjem Porezne uprave koja od službenika i namještenika traži ispunjavanje obrasca osobnog očevidnika koji sadrži i podatke o nacionalnosti i sindikalnom članstvu, te traži trenutno zaustavljanje neovlaštenog i nezakonitog prikupljanja osobnih podataka.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske navodi kako je upozoren od članova Sindikata na dopis Središnjeg ureda Porezne uprave od 19. svibnja ove godine kojim se od službenika i namještenika traži ispunjavanje obrasca osobnog očevidnika.

U dopisu se poziva na obveze Porezne uprave iz Zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru, odnosno Uredbe o sadržaju, načinu prikupljanja i obrade, te mjerama zaštite podataka u registru zaposlenih u javnom sektoru.

Međutim, navode iz Sindikata, podaci koji se traže (prikupljaju) od službenika i namještenika u priloženom obrascu sadrže i podatke poput podataka o nacionalnosti i sindikalnom članstvu, čije je prikupljanje, kao osobnih podataka, zabranjeno Ustavom Republike Hrvatske i Zakonom o zaštiti osobnih podataka.

Budući da Zakon o Registru zaposlenih u javnom sektoru, Uredba o sadržaju, načinu prikupljanja i obrade, te mjerama zaštite podataka u Registru zaposlenih u javnom sektoru i Uredba o sadržaju i načinu vođenja osobnih očevidnika i Središnjeg popisa državnih službenika i namještenika ne predviđaju prikupljanje osobnih podataka o nacionalnosti i sindikalnom članstvu, državni tajnik i ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo je svojim dopisom dezinformirao rukovodne službenike i službenike i namještenike te zatražio nezakonito prikupljanje osobnih podataka zaposlenika, tvrde u Sindikatu.

S time u vezi Sindikat traži od Agencije za zaštitu osobnih podataka žurnu provedbu nadzora nad postupanjem Porezne uprave te trenutno zaustavljanje neovlaštenog i nezakonitog prikupljanja osobnih podataka.

(Hina) xpp/xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙