FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Tjednu suvremenog plesa izvedena izraelska predstava "The Project"

Autor: nbar
ZAGREB, 1. lipnja 2011. (Hina) - Predstava suvremenog plesa "The Project", nastala u suradnji poznatog izraelskog plesnog centra Suzanne Dellal i Izraelske opere, izvedena je u srijedu navečer u Zagrebu, u sklopu Tjedna suvremenog plesa a predstavom je obilježen i 63. Dan neovisnosti Države Izrael.

Predstavi su nazočili predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života Hrvatske, među njima, hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

The Project je nastao u suradnji Suzanne Dellal Centra i Izraelske opere, tj. u suradnji priznatih međunarodnih suvremenih koreografa s novoosnovanom skupinom sastavljenom od desetak najboljih mladih izraelskih plesača odabranih audicijom. Predstavu čine tri djela koja kombiniraju estetiku i tehniku klasičnog baleta sa smjelošću suvremenog plesa.

Izraelsko veleposlanstvo u Hrvatskoj već nekoliko godina u povodu obilježavanja Dana neovisnosti u Hrvatsku dovodi ugledne izraelske umjetnike.

Hrvatski institut za pokret i ples više od dva desetljeća surađuje s izraelskom plesnom scenom, a posebna je suradnja ostvarena s prestižnim plesnim centrom Suzanne Dellal u Tel Avivu. Ovu suradnju je tijekom vremena poticalo izraelsko ministarstvo vanjskih poslova, a unazad šest godina Hrvatski institut za pokret i ples usko surađuje s izraelskim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

Država Izrael prepoznala je i podržava suvremeni ples, učinivši ga jedinstvenim izvoznim proizvodom i gotovo prepoznatljivim amblemom i inače bogate kulture.

Tjedan suvremenog plesa međunarodni je festival u Hrvatskoj s najduljom tradicijom te jedan od najvećih u regiji na temu suvremenog plesa. Višeslojno je integriran u europske i svjetske tokove te je bitno pridonio prisutnosti hrvatskih plesnih umjetnika na međunarodnoj plesnoj sceni. Tijekom 27 godina postojanja festival je predstavio više od 700 svjetski afirmiranih skupina te se danas ubraja u najveće festivale suvremenog plesa u Europi.

Festival je 1981. pokrenula Mirna Žagar, koja i danas rukovodi programom festivala u funkciji umjetničke ravnateljice.

(Hina) xnab ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙