FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles: Cerić o Mladićevu uhićenju

Autor: svuk
BRUXELLES, 30. svibnja 2011.(Hina) - Veliki muftija islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić pozdravio je u ponedjeljak u Bruxellesu uhićenje ratnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića i izrazio uvjerenje da se genocid počinjen nad njegovim narodom krajem prošlog stoljeća nikad više neće ponoviti.

"Moja je zajednica na kraju 20. stoljeća pretrpjela genocid. Jako mi je drago što je Ratko Mladić uhićen. Nadam se da se genocid nikad više neće ponoviti", rekao je Muftija Cerić na konferenciji za novinare u Bruxellesu nakon susreta vjerskih čelnika s predsjednicima triju europskih institucija (Europske komisije, Europskog vijeća i Europskog parlamenta).

Cerić je također izrazio zahvalnost Europskom parlamentu koji je u rezoluciji izglasanoj 2008. pozvao na obilježavanje genocida u Srebrenici.

Na pitanje novinara da komentira činjenicu da su pojedini pravoslavni svećenici 90-tih godina davali blagoslov Ratku Mladiću prije ratnih pohoda, predsjednik Konferencije europskih crkava, metropolit Emanuel je rekao da se u BiH nije vodio vjerski rat i da je u tom ratu vjera zlorabljena u političke svrhe te da je sudbina Ratka Mladića u rukama pravosuđa, a ne vjerskih vođa koji podržavaju mir i pravednost.

Predsjednici triju europskih institucija razgovorali su u ponedjeljak u Bruxellesu s dvadesetak vjerskih čelnika o pravima i slobodama u Europskoj uniji i njezinu susjedstvu u cilju izgradnje demokratskog društva, koje uključuje slobodu vjerovanja.

"Naš cilj i ambicija jest promicati demokraciju, pluralizam, pravnu državu, ljudska prava, socijalnu pravdu ne samo u Europi, nego i u našem susjedstvu. Uvjeren sam da ti izazovi ne mogu biti riješeni bez aktivnog doprinosa vjerskih zajednica. Današnja rasprava potvrdila je našu zajedničku privrženost promicanju demokratskih prava i sloboda, uključujući slobodu vjerovanja i uvjerenja", izjavio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Riječ je o redovitom godišnjem sastanku s vjerskim čelnicima, sukladno članku 17. Lisabonskog ugovora kojim se poziva na "otvoren, transparentan dijalog i redovit dijalog s ovim crkvama i organizacijama"

Na sastanku je sudjelovalo dvadesetak poglavara kršćanske, židovske i muslimanske vjere te budističke zajednice iz 13 zemalja članica EU-a te iz Rusije i Bosne i Hercegovine.

"Rasprava je vođena u iskrenom i otvorenom duhu", kaže se u priopćenju Europske komisije.

(Hina) xsv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙