FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Josipović: Zanimljivi i korisni razgovori s američkim predsjednikom Barackom Obamom

Autor: nbar
VARŠAVA, 28. svibnja 2011. (Hina) - Razgovori predsjednika srednje Europe na radnoj večeri s američkim predsjednikom Barackom Obamom bili su vrlo zanimljivi i korisni, vođeni u prijateljskom ozračju, ocijenio je u četvrtak kasno navečer u Varšavi hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

"Rekao bih da su bile prisutne naznake optimizma i ambicije da se zapravo cijela Europa pretvori u stabilan prostor prijateljstva, suradnje, mira, prosperiteta, demokracije, pravne države, ljudskih prava, svih onih vrijedosti koje zapravo propagira Europska unija", ocijenio je Josipović atmosferu s radne večere naglasivši da se razgovaralo veoma otvoreno i o problemima pojedinih zemalja.

Prema njegovim riječima, nakon protokolarnog pozdravljanja, međusobno i s predsjednikom Obamom, rasprava se tijekom večeri vodila o dvije teme - stanje u središnjoj Europi, dijelom se referirajući i na jugoistok Europe i, nešto manje, o stanju na sjeveru Afrike i Bliskom istoku.

"Svi sudionici su se založili, a svakako i predsjednik Obama, za otvorenost EU i NATO-a prema zemljama regije, pa i jugoistočne regije", rekao je Josipović.

Pojedini predsjednici iznosili su svoje viđenje o stanju u njihovim zemljama, tako sam i ja iznio viđenje Hrvatske danas, Hrvatske u kontekstu pristupanja Europskoj uniji, rekao je Josipović. Dodao je da se rasprava odvijala za okruglim stolom, uz vrlo pozitivno ozračje unatoč teškoćama koje postoje kod mnogih zemalja središnje i posebno jugoistočne Europe.

Na bilateralnom susretu s poljskim predsjednikom Bronislawom Komorowskim, održanom nakon večere s Obamom, bilo je riječi o vrlo dobrim bilateralnim odnosima i unaprjeđenju gospodarske suradnje te posebice o odnosima Hrvatske i Europske unije.

"Imamo velikog prijatelja u Poljskoj. Poljska će se zalagati da što prije završimo pregovore i postanemo članovi Europske unije, a predsjednik Komorowski je izrazio nadu da će se pristupni ugovor potpisati za poljskog predsjedništva", kazao je predsjednik Josipović koji sinoćnim susretom završava službeni dio boravka u Poljskoj i sutra se vraća u zemlju.

(Hina) xbrad yggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙