FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup: nacionalni modeli sufinanciranja EU-kulturnih pojekata

Autor: ipet
ZAGREB, 27. svibnja 2011. (Hina) - Susret o nacionalnim modelima sufinanciranja projekata u sklopu programa Europske unije "Kultura 2007-2013" održan je danas u Muzeju Mimari i okupio je predstavnike zemalja sudionica toga projekta iz regije koji su govorili o svojim iskustvima sudjelovanja u tome europskom kulturnom projektu.

Riječ je o skupu koji je organizirao Odjel za kulturnu kontaktnu točku Ministarstva kulture u suradnji s Muzejom Mimara i u okviru Tjedna suvremenoga plesa, a kako ističe organizator, plod je niza informativnih dana i susreta posvećenih programu "Kultura 2007-2013" te mogućnostima korištenja sredstava u okviru toga programa.

Predstavnici mjerodavnih institucija iz Slovenije, Srbije, Rumunjske, Makedonije i Češke, te zemlje domaćina Hrvatske, predstavili su postojeće modele nacionalne financijske potpore za sudjelovanje kulturnih operatera te raspravljali mogu li ti modeli biti potpora i poticaj za prijavu na spomenute natječaje. Predstavnice hrvatskoga Ministarstva kulture Anja Jelavić i Križana Brkić predstavile su pravilnik kojim se određuju kriteriji i postupak prema kojem se na nacionalnoj razini izabiru i sufinanciraju projekti već odobreni u okviru toga europskog kulturnog programa, a donesen je u studenome 2007.

Državna tajnica u makedonskom Ministarstvu kulture Vesna Ilieva i Biljana Prentoska iz Odjela za kulturnu kontaktnu točku izvijestile su da njihovo ministarstvo financira, iako u vrlo skromnim iznosima - u prosjeku od tisuću do dvije tisuće eura, svaki projekt koji je u sklopu toga programa odobren na europskoj razini, ali da ne postoji pravilnik o sufinanciranju na razini države.

Stručna savjetnica Ministarstva kulture Republike Slovenije Helena Pivec i Ines Kežman iz Odjela za kulturnu kontaktnu točku smatraju pak da bi u njihovoj zemlji trebalo ojačati kontakte s lokalnom zajednicom, a kao primjer dobre suradnje s lokalnom zajednicom navele su primjer iz Hrvatske - Istarsku županiju.

Na važnost potpore lokalne zajednice ukazala je i predstavnica Ministarstva kulture, medija i informacijskoga društva Republike Srbije Lola Joksimović, o rumunjskim iskustvima govorila je Bianca Floarea iz Odjela za kulturnu kontaktnu točku, a češka iskustva sa sudionicima podijelila je Magdalena Mullerova iz Odjela za kulturnu kontaktnu točku.

Umjetnička ravnateljica Tjedna suvremenoga plesa Mirna Žagar usporedila je različite modele financiranja na međunarodnoj razini, a načelnik Odjela za EU integracije Ministarstva kulture govorio je o financiranju kulturnih djelatnosti u Hrvatskoj.

Program Kultura 2007.-2013. okvirni je program EU-a za razdoblje 2007.- 2013. godine. Počeo se provoditi 1. siječnja 2007., a temelji se na tri programska cilja: potpora mobilnosti kulturnih djelatnika, potpora mobilnosti kulturnih djela te na poticanju međukulturnoga dijaloga.

Hrvatska je postala punopravna članica toga projekta u srpnju 2007.

(Hina) xipet yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙