FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U RS najave prosvjeda zbog Mladićeva uhićenja

Autor: rmav
SARAJEVO, 27. svibnja 2011.(Hina) - Na ulicama Banje Luke u petak su se pojavili plakati kojima se iskazuje potpora uhićenom haaškom optuženiku Ratku Mladiću, a udruga koja okuplja bivše pripadnike vojske na čijem je čelu bio Mladić najavila je kako će idućih dana organizirati prosvjedna okupljanja.

Plakati koji su se pojavili u Banjoj Luci bili su s fotografijom Mladića iz ratnih dana u vojnilčkoj odori uz napise "Slomljeno je krilo ali mi pamtimo let" i "Vostani Srbine".

Predsjednik organizacije BORS, koju čine razvojačeni pripadnici bivše vojske Republike Srpske, Pantelija Ćurguz u Banjoj Luci je kazao će prosvjedi zbog Mladićeva uhićenja u nedjelju biti organizirani u Kalinoviku gdje je i rođen optuženi ratni zločinac, dok bi se 31. svibnja središnji prosvjedni skup organizirao u Banja Luci.

Ćurguz je pojasnio kako organizatori planiraju da to budu mirna okupljanja bez uvrjedljivih sadržaja,

"Među borcima vlada veliko ogorčenje", ustvrdio je Dražan Perendija, član predsjedništva BORS-a, dodajući kako se to odnosi i na izjave srbijanskih i političara iz RS koji su pozdravili Mladićevo uhićenje.

"Stajalište je BORS-a kako već dugo tijela vlasti u Beogradu vode izdajničku politiku... neće ni Borisu Tadiću ni njegovoj kliki sreću donijeti ni EU ni NATO", kazao je Perendija.

Zaključio je kako različita reagiranja na Mladićevo uhićenje u BiH pokazuju da se vratilo stanje iz 90-ih godina, "uoči početka sukoba".

Organizacija BORS najavama prosvjeda pridružila se reagiranja kakva je već iznio predsjednik Udruge logoraša RS Branislav Dukić, koji je optužio Srbiju da se Mladićevim uhićenjem stavila na stranu neprijatelja srpskog naroda.

Za razliku od tih udruga, većina političara iz RS uključujući entitetskog predsjendika Milorada Dodika reagirala je suzdržano, ističući kako Srbija samo ispunjava svoju obvezu suradnje s Međunarodnom kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Mediji u RS uglavnom su u intoniranju vijesti o Mladićevu uhićenju i plasiranjem anketa sugerirali kako je rječ o privođenju nedužnog čovjeka koji je zaprvo heroj.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙