FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashton naglasila potrebu za nastavkom reformi u Srbiji

Autor: ssai
BEOGRAD, 26. svibnja 2011. (Hina) - Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton u četvrtak je, nakon razgovora sa srbijanskim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, ocijenila kako je uhićenje Ratka Mladića važno za srbijanski put ka statusu kandidata za članstvo u Uniji te ukazala na nužnost nastavka reformskih procesa u Srbiji.

Čestitajući Tadiću na uhićenju Mladića, Ashton je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u zgradi srbijanskog predsjednika kazala kako je današnji dan veoma važan za Srbiju i za sve one koji i dalje oplakuju svoje najmilije koje su izgubili.

"Politički gledano – ovo je veoma važan dan, ali tehnički – nastavljamo sa radom'', istaknula je Ashton. Dodala je kako se u Europi vjeruje da će budućnost Srbije u EU donijeti veliku korist prije svega Srbiji ali i EU.

Tadić je kazao kako je Srbija ima osvoje obveze u procesu europskih integracija, koje podrazumjevaju reforme koje su nekada bolne i vrlo složene, ali da su on kao predsjednik i vlada Srbije odlučni te reforme provesti do kraja. Jedan od tih procesa, kako je rekao, ispunjen je uhićenjem Mladića.

"Ovo je trenutak kada Hrvatska dovršava pregovore sa EU. Izvjesnost njenog članstva je više nego vidljiva. S druge strane, ne smije nastati velika pauza između Hrvatske i Srbije i Crne Gore, koje trebaju otpočeti pregovore. To je jedno praktično pitanje. Odmah nakon Srbije i Crne Gore trebaju slijediti i druge države i na taj način ćemo kreirati jednu atmosferu u regiji koja je poticajna za svaku državu, a istodobno korisna za rješavanje unutarnjih problema država koje postoje u regiji jugoistočne Europe", istaknuo je Tadić.

Dodao je kako Srbija i njene institucije trebaju biti ambiciozne, pogotovo kada ispunjavaju svoje obaveze.

Ashton se ranije tijekom dana sastala sa srbijanskim ministrom unutarnjih poslova Ivicom Dačićem sa kojim je potpisala Sporazum o sigurnosnim procedurama za razmjenu i zaštitu tajnih podataka, koji je i preduvjet za sudjelovanje srbijanske vojske i policije u mirovnim misijama EU.

Visoka predstavnica EU također je u Beogradu razgovarala i sa voditeljem srbijanskog tima za dijalog sa Kosovom Borkom Stefanovićem.

(Hina) xdas ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙