FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tadić: Mladićevim uhićenjem završeno teško razdoblje

Autor: ssai
BEOGRAD, 26. svibnja 2011. (Hina) - Srbijanski predsjednik Boris Tadić u četvrtak je, potvrđujući da je u jutarnjim satima uhićen haaški optuženik Ratko Mladić, izjavio kako je Srbija okončala teško razdoblje i skinula ljagu sa sebe.

"U ime republike Srbije obavještavam vas da je danas, tijekom jutarnjih sati, uhićen Ratko Mladić, u akciji koju su koordinirano izvele Sigurnosno informativna agencija (BIA) i služba za otkrivanje ratnih zločina", rekao je Tadić novinarima na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u Beogradu.

Tadić je kazao kako smatra da je Srbija danas okončala jedno teško razdoblje povijesti, te ustvrdio kako je skinuta "ljaga sa Srbije, svih građana Srbije i svih pripadnika srpskog naroda, gdje god taj naš srpski narod živio".

"Ja sam veoma ponosan zbog obavljenog posla i još jednom čestitam svim pripadnicima akcijskog tima, vijeća za nacionalnu sigurnost, svih ministarstava koji su u ovoj akciji sudjelovali", poručio je Tadić.

Akcija uhićenja Mladića, po Tadićevim riječima, pokazala je da su sigurnosne službe republike Srbije, koje koordinira Vijeće za nacionalnu sigurnost, učinile tu zemlju sigurnom, osigurale vladavinu prava te da je "traganje za optuženima za ratne zločine osiguralo da Srbija podigne svoj moralni kredibilitet u međunarodnoj javnosti".

"Dobro je za Srbiju da je ova stranica povijesti zatvorena, a otvorena je nova mogućnost da zajedno radimo u čitavoj regiji na pomirenju i kreiranju jednog boljeg i prosperitetnijeg društva na prostoru jugoistočne Europe", kazao je.

Dodao je kako vjeruje da su sada otvorena sva vrata za buduće pregovore te članstvo Srbije u Europskoj uniji.

Tadić je kazao kako će se nastaviti i potraga za Goranom Hadžićem, te da će i on biti uhićen čim bude dostupan srbijanskim tijelima.

Upitan očekuje li nerede u zemlji zbog Mladićeva uhićenja, Tadić je rekao da ih ne očekuje jer Srbija po njegovim riječima samo poštuje domaće i međunarodne propise.

Na novinarsko pitanje je li vijest o Mladićevu uhićenju priopćena namjerno u četvrtak kad u Beograd stiže visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, Tadić je izjavio kako nisu pravljene nikakve kalkulacije, dodavši kako je Ashton vjerovala da Srbija čini sve na uhićenju haaških bjegunaca.

Govoreći o najnovijem izvještaju glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza o suradnji Srbije s Haaškim sudom, koji će 6. lipnja biti razmatran i Vijeću sigurnosti UN, a za koji se u medijima moglo čuti da je negativan, Tadić je ustvrdio da sada više nitko u svijetu nema dilemu da Srbija svom snagom surađuje s Haagom.

Sada su, kako je rekao, Brammertzove kritike "pale u vodu", kao i optužbe protiv Srbije zbog nedovoljne suradnje s Haaškim sudom.

U četvrtak kasno poslije podne Tadić će se u Beogradu sastati s Catherine Ashton, nakon čega je najavljena zajednička tiskovna konferencija

Mladić se do uhićenja skrivao pod imenom Milorad Komadić u selu Lazarevu kod Zrenjanina.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙