FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kronologija srbijanskih odnosa s ICTY-em

Autor: dmus
ZAGREB, 26. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Jedan od najtraženijih ljudi na svijetu, Ratko Mladić, uhićen je u četvrtak u Srbiji i očekuje ga transfer u Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu, a agencija Reuters tim je povodom podsjetila na kronologiju odnosa Srbije i ICTY-a.

Listopad 2000. - Reformisti zbacuju s vlasti Slobodana Miloševića nakon tjedan dana prosvjeda zbog namještenih izbora.

Lipanj 2001. - Milošević je upućen u Den Haag nakon pritiska na premijera Zorana Đinđića.

Travanj 2002- Pod velikim pritiskom sa Zapada, jugoslavenski parlament usvaja zakon kojim se omogućuje izručenje osumnjičenih za ratne zločine. Vlada poziva sve bjegunce od Haškog suda da se predaju ili će biti uhićeni i nekolicina ih se odaziva pozivu.

Travanj 2002. - Vlajko Stojiljković, optužen s Miloševićem, ubija se vatrenim oružjem na stepenicama zgrade parlamenta. Predaje se zapovjednik Miloševićeve vojske general Dragoljub Ojdanić.

Svibanj 2002. - Desna Miloševićeva ruka Nikola MŠainović odlazi u Haag s bivšim zapovjednikom bosanskosrpskih logora Momčilom Grubanom.

Svibanj 2002. - Predaju se bivši general JNA Mile Mrkšić, optužen za zločine u Vukovaru i bivši predsjednik tzv. krajine Milan Martić.

Siječanj 2003. - Predaje se bivši srbijanski predsjednik Milan Milutinović.

Veljača 2003. Predaje se vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj,, optužen za etničko čišćenje.

Ožujak 2003. - Ubijen je Đinđić. Srbija u Den Haag šalje trojicu osumnjičenih ratnih zločinaca, među kojima bivšeg Miloševićevog šefa obavještane službe Jovicu Stanišića i njegov pomoćnika Franka Simatovića.

Lipanj 2003. - Uhićen je još jedan osumnjičeni za ratne zločine u Vukovaru Veselin Šljivančanin.

Listopad 2004. - Predaje se general Ljubiša Beara.

Prosinac 2004. - Predaje se general Dragomir Milošević.

Siječanj - veljača 2005. - Predaje se general Vladimir Lazarević i još nekoliko bjegunaca.

Ožujak 2006. - Milošević pronađen mrtav u ćeliji.

Svibanj 2006. - EU obustavlja pregovore sa Srbijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju zbog neuspjeha vlasti da uhite Mladića.

Svibanj 2007. - General bosanskih Srba Zdravko Tolimir uhićen je nekoliko dana prije zadnjeg posjeta Srbiji tadašnje glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte.

Lipanj 3007. - EU nastavlja pregovore o SSP-u nakon povoljnog izvješća del Ponte o suradnji s Haškim sudom.

Lipanj 2007. - Policijski general Vlastimir Đorđević uhićen je u Crnoj Gori.

Srpanj 2008. - Uhićen Radovan Karadžić.

Prosinac 2008. - Glavni haški tužitelj Serge Brammertz u izvješću Vijeći sigurnosti kaže da se suradnja Srbije s Haškim sudom poboljšala, ali da će puna biti tek kad u Den Haag bude sproveden Ratko Mladić.

Prosinac 2009. - Srbija službeno zatražila članstvo u EU.

Svibanj 2011. - Brammertz kritizirao Srbiju zbog nedovoljne suradnje s ICTY-em i premalo truda koji ulaže u pronalaženje preostalih dvaju bjegunaca pred Haškim sudom, Mladića i hrvatskog Srbina Gorana Hadžića.

26. svibnja 2011. - Mladić uhićen, a vijest o tome objavio je srbijanski predsjednik Boris Tadić. To uhićenje je ključni preduvjet za daljnji napredak Srbije u procesu integracije u EU.

6. lipnja 2011. - Brammertz će pred Vijećem sigurnosti UN-a predočiti redovno izvješće o suradnji zemalja jugoistoka Europe s Haškim sudom.

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙