FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brammertz u izvješću UN-u: suradnja dobra ali i dalje nerazjašnjen nestanak dokumenata

Autor: dhai
ZAGREB, 20. svibnja 2011.(Hina) - Glavni haški tužitelj Serge Brammertz u novom je izvješću Vijeću sigurnosti UN-a poslanom ovog tjedna ocijenio da Hrvatska ispunjava sve zahtjeve njegova ureda za pravnom pomoći, ali da nestanak topničkih dnevnika iz operacije Oluja 1995. i dalje ostaje nerazjašnjen.

"Općenito, Hrvatska nastavlja odgovarati pravodobno i adekvatno na zahtjeve tužiteljstva za pomoć i pruža pristup traženim svjedocima i dokazima", kaže se u novom polugodišnjem Brammertzovu izvješću Vijeću sigurnosti UN, u koji je Hina imala uvid.

U razdoblju na koji se odnosi izvješće, međuresorska vladina radna skupina, osnovana u listopadu 2009. kako bi locirala vojne dokumente koji se tiču operacije Oluje tražene za predmet Gotovina i ostali ili razjasnila njihov nestanak, nastavila je svoju administrativnu istragu, navodi Brammertz.

Od prosinca 2010. radna skupina podnijela je tri izvješća (datirana s 18. siječnja 2011., 4. veljače 2011. i 28. veljače 2011.) te zasebno izvješće od 14. travnja 2011. u kojem je zbirno izvijestila o svim svojim aktivnostima i nalazima do danas, dodaje tužitelj.

"Izvjestan broj nedosljednosti i pitanja, na koje je ukazano u vezi s nalazima Radne skupine u zadnjem izvješću tužitelja, ostaje neriješen. Nestanak dokumenata je nerazjašnjen", ističe Brammertz u izvješću koje će usmeno podnijeti Vijeću sigurnosti UN na sjednici 6. lipnja.

Glavni haški tužitelj napominje da je raspravno vijeće 15. travnja objavilo presude na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku. Sud je nepravomoćno proglasio Gotovinu i Markača krivima za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje i osudio ih na 24 odnosno 18 godina zatvora, dok je Čermaka oslobodio krivnje i pustio na slobodu.

Brammertz je 4. svibnja posjetio Hrvatsku, kojom prilikom su ga, po njegovim navodima u izvješću, hrvatske vlasti izvijestile da će Radna skupina nastaviti svoju administrativnu istragu o nestalim dokumentima koje je prvotno zatražilo tužiteljstvo ICTY-a, kao i o "drugim dokumentima traženim u nacionalnim postupcima".

Ocjena pune suradnje s Haaškim sudom jedno je od mjerila za zatvaranje poglavlja 23. - Pravosuđe i temeljna prava u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom.

Brammertz je u prethodnom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a, u prosincu 2010., iznio uglavnom pozitivnu ocjenu o suradnji Hrvatske s njegovim uredom pozvavši Hrvatsku da "i dalje rješava probleme i u cijelosti razjasni nestanak dokumenata" iz operacije Oluja, te ocijenivši da "ključno neriješeno pitanje ostaje naš zahtjev za važnim vojnim dokumentima povezanim s Olujom".

Predsjednik ICTY-a, sudac Patrick Robinson, u svome novom izvješću Vijeću sigurnosti UN, u poglavlju o suradnji država regije, govori samo o tome da su bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje na slobodi. On ističe kako postoji opća suglasnost među članicama Vijeća sigurnosti da ta dvojica srpskih optuženika za ratne zločine neće ostati nekažnjeni, bez obzira kada budu uhićeni. Od svih država, a posebno onih nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, Robinson traži da intenziviraju svoje napore i hitno izruče bjegunce haaškom tribunalu.

Tužitelj Brammertz svoje izvješće započinje s Mladićem i Hadžićem, navodeći kako je "potraga Srbije za dvojicom preostalih bjegunaca ICTY-a bila u žarištu pozornosti tužiteljstva u razdoblju na koji se odnosi izvješće". On naglašava kako tužiteljstvo ostaje "duboko zabrinuto stalnim neuspjehom Srbije da locira i uhiti dvojicu preostalih bjegunaca ICTY-a".

(Hina) xdh yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙