FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene tri knjige špiljske faune

Autor: mbuj
ZAGREB, 26. svibnja 2011. (Hina) - "Crvena knjiga špiljske faune Hrvatske", "Atlas špiljskih tipskih lokaliteta faune Republike Hrvatske" i "Priručnik za određivanje podzemnih staništa u Hrvatskoj prema Direktivi o staništima EU" predstavljeni su danas u Hrvatskom državnom arhivu.

"Državni zavod za zaštitu prirode u suradnji sa znanstvenicima i stručnjacima ostvario je svjetski uspjeh izdanjem 'Crvene knjige špiljske faune Hrvatske', prve takve vrste u svijetu, te prvi u svijetu nacionalni 'Atlas špiljskih tipskih lokaliteta'", istaknuo je ravnatelj tog zavoda Davorin Marković.

Naglasio je da je hrvatska špiljska fauna vrlo bitan i vrijedan dio hrvatske, ali i svjetske faune. "Izvanredna biološka raznolikost špiljske faune naše domovine nadopunjuje se vrlo velikim brojem endemičnih i reliktnih svojta. Analiza provedena u početku 21. stoljeća pokazala je da je u Hrvatskoj do sada poznato 470 pravih špiljskih svojta, kopnenih (troglobionata) i vodenih (stigobionata), od kojih je čak 338 opisano iz naših špilja", kazao je Marković.

Na 371 stranici "Crvene knjige špiljske faune Hrvatske" (Ozimec, R., Bedek, J., Gottstein, S., Jalžić, B., Slapnik, R., Štamol, V., Bilandžija, H., Dražina, T., Kletečki, E., Komerički, A., Lukić, M., Pavlek, M.) pobliže je opisano 186 ugroženih svojta, od kojih 65 kritično, 49 ugroženo, 70 osjetljivo, a dvije su nedovoljno poznate. Crvenu knjigu izdali su ministarstvo kulture i državni zavod za zaštitu prirode, u skladu s kriterijima IUCN-a (Međunarodne unije za očuvanje prirode), a u njoj su hrvatski stručnjaci za pojedine skupine špiljske faune prvi u svijetu proveli procjenu ugroženosti svojta špiljske faune, istaknuo je Marković.

"Atlas špiljskih tipskih lokaliteta faune Republike Hrvatske" (Jalžić, B., Bedek, J., Bilandžija, H., Cvitanović, H., Dražina, T., Gottstein, S., Kljaković-Gašpić, F., Lukić, M., Ozimec, R., Pavlek, M., Slapnik, R., Štamol, V.) izdali su Hrvatsko biospeleološko društvo i državni zavod za zaštitu prirode. Ukupan broj tipskih špiljskih lokaliteta u Hrvatskoj u trenutku objave toga atlasa je 254, iz kojih je opisano 399 vrsta i podvrsta špiljske faune. Na 261 stranici predstavljena su 102 speleološka objekta sa svojtama koje su iz njih opisane. Za svaki tipski lokalitet priložena je fotografija ulaza, topografski nacrt, lokacija objekta na karti Hrvatske te fotografije svojta koje su iz njega opisane, snimljene in situ.

"Priručnik za određivanje podzemnih staništa u Hrvatskoj prema Direktivi o staništima EU" (Gottstein, S.) izdao je državni zavod za zaštitu prirode. U skladu s tom direktivom u okviru EU-ove ekološke mreže Natura 2000., od 230 raznih stanišnih tipova samo dva se odnose na podzemlje - Špilje zatvorene za javnost i Preplavljene i dijelom preplavljene morske špilje.

U tom priručniku su obrađena ponajprije kraška špiljska staništa (kopnena, amfibijska) i vodena (podzemne tekućice i stajaćice, hidrotermalne zasumporene špilje). Uz opis staništa, karakteristične svojte, pojavljivanje u Hrvatskoj, uzroke ugroženosti i mjere očuvanja, sva su staništa i brojne svojte predstavljene originalnim fotografijama snimljenim na našem kršu, rečeno je na predstavljanju.

(Hina) xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙