FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 25. svibnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

HELSINKI - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u srijedu, tijekom posjeta Finskoj, kako je dobro za Hrvatsku da je državni odvjetnik Mladen Bajić poslao dodatno izvješće o procesuiranju ratnih zločina te da bi to trebalo dodatno uvjeriti europske partnere u napredak vezan uz ostvarivanje kriterija u pravosuđu. "Dobro je da gospodin Bajić podnosi detaljnije izvješće. Sada je naša zadaća da uvjerimo europske partnere u to da reforme zaista provodimo", rekao je Josipović dodajući da to što pitaju za procesuiranje ratnih zločina ne treba čuditi jer je ranije bio dulji period u kojemu nisu najviši pravni standardi bili kriterij, nego nešto drugo. "No već dugo smo reformirali naše pravosuđe, obavljena je edukacija naših sudaca i državnih odvjetnika, otvorena je suradnja sa susjednim zemljama oko procesuiranja ratnih zločina", kazao je predsjednik ocijenivši kako će i to dodatno izvješće uvjeriti europske partnere u napredak Hrvatske na tom području.

TALLINN - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović doputovao je u srijedu navečer iz Helsinkija u estonsku prijestolnicu Tallinn, u jednodnevni službeni posjet Estoniji. Hrvatski predsjednik sastat će se u četvrtak s estonskim predsjednikom Toomasom Hendrikom Ilvesom te s predsjednicom parlamenta Ene Ergmom. Posjetit će i NATO-ovo središte izvrsnosti za obranu od kibernetičkih napada te estonski ICT Demo centar, neprofitnu organizaciju koja okuplja estonske tvrtke iz sektora informacijske i telekomunikacijske opreme. Očekuje se da će glavne teme razgovora s estonskim dužnosnicima biti europska iskustva ove baltičke zemlje kao i međusobna suradnja na tom planu te na drugim područjima. Estonija je primljena u EU 2004. u posljednjem većem valu priključenja i snažno podupire Hrvatsku u euroatlanskim integracijama.

FAŽANA - Vodeći tužitelji za ratne zločine u regiji kao i glavni haški tužitelj Serge Brammertz okupili su se u srijedu na Brijunima gdje će od četvrtka sudjelovati u radu 5. regionalne konferencije tužitelja. Po dolasku u Fažanu Brammertz je novinarima rekao kako je ovaj susret iznimno dobra prilika da tužitelji podijele dobra i loša iskustva. Na konferenciji, koja je radnog karaktera i zatvorena za javnost, sudjeluju izaslanstva Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ureda tužiteljstva Haškog suda, Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije, Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Vrhovnog državnog tužiteljstva Crne Gore, Federalnog tužiteljstva Federacije Bosne i Hercegovine, Republičkog tužiteljstva Republike Srpske te Tužiteljstva Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine. Glavni cilj konferencije je razmotriti suradnju tužiteljskih ureda u regiji, suradnju ureda haaškog tužitelja i tužitelja iz regije i konkretne projekte suradnje čiji je cilj olakšati razmjenu informacija koje se odnose na slučajeve ratnih zločina, najavio je u Den Haagu Brammertzov posebni savjetnik Frederick Swinnen.

MOSTAR - HDZ BiH osudio je u srijedu izjavu visokog međunarodnog predstavnika u BiH Valentina Inzka da ostaje na snazi njegova ranija suspenzija odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH kojom je legalizirao vlast u Federaciji BiH, a ta stranka ustvrdila je da se time austrijski diplomat svrstao na bošnjačku stranu. "Nalog visokoga predstavnika u BiH kojim suspendira Odluke SIP-a predstavlja rušenje ustavnog poretka, te potvrđuje ranije već etabliranu politiku svođenja ustavne pozicije hrvatskog naroda na razinu nacionalne manjine”, priopćio je HDZ BiH. Ta je stranka reagirala na istup prvog čovjeka međunarodne uprave u BiH Valentina Inzka koji je u srijedu istaknuo da je za njega uspostava vlasti u Federaciji BiH završena stvar, unatoč tome što je izbor predsjednika i vlade nelegalnim ocijenilo središnje izborno povjerenstvo. HDZ BiH smatra da se Inzko svrstao na stranu Bošnjaka te ga pozvao da preuzme odgovornost za pravni kaos.

LONDON - Neće biti popuštanja pritiska na libijskog vođu Moamera Gadafija, istaknuli su u srijedu američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron na zajedničkoj konferenciji za novinare u Londonu s koje su dvojica čelnika poručila kako vjeruju da će Gadafi odstupiti s vlasti, prenose britanski i američki mediji. "Potpuno sam suglasan da Gadafi i njegov režim, s obzirom na napredak koji je ostvaren u posljednjih nekoliko tjedana, moraju shvatiti da neće biti popuštanja pritiska", kazao je Obama dodajući da vjeruje da je postignut dovoljni zamah da, ako se on održi, Gadafi siđe s vlasti. "Vjerujem da trebamo pojačati pritisak i, što se Britanije tiče, razmatrat ćemo sve opcije pojačavanja pritiska", kazao je Cameron upitan sprema li se Britanija u napadima na Libiju koristiti i borbene helikoptere. Američki predsjednik, koji boravi u službenu posjetu Britaniji, kazao je kako su odnosi dvije zemlje posebni i "snažniji nego ikad", a da o nizu pitanja dijele ista stajališta, dok je premijer Cameron kazao kako su oni ključni za sigurnost i napredak.

PARIZ - Francuska ministrica financija Christine Lagarde, koju smatraju favoritkinjom za mjesto nove predsjednice Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF), na kojem bi zamijenila svojeg sunarodnjaka Dominiquea Straussa-Kahna, i službeno je u srijedu najavila svoju kandidaturu uz objašnjenje da bi željela dobiti 'široki konsenzus'. Pedesetpetogodišnja Lagarde radila je u velikoj tvrtki kao odvjetnica i tečno govori engleski jezik. "Nisam ni kandidatkinja eurogrupe niti europska kandidatkinja, ali ni francuska kandidatkinja", istaknula je ona. U zajedničkom priopćenju predstavnici Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike kritizirali su EU-ove dužnosnike i zatražili da se pravilo o tomu da na čelu MMF-a uvijek bude Europljanin izmijeni. Spomenuto pravilo na snazi je od osnivanja MMF-a 1945.

RAMALAH - Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je da Izrael ne nudi "ništa na čemu bismo gradili" mir, te da će, ne bude li napretka, u rujnu tražiti od Ujedinjenih naroda priznanje palestinske države. On je Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji PLO u srijedu rekao da se govor izraelskoga premijera Benjamina Netanyahua u američkom Kongresu u utorak "udaljio od mira" jer diktira rješenja i prije početka pregovora. On se kani tijekom vikenda konzultirati s arapskim zemljama o novim zamislima američkoga predsjednika Baracka Obame o obnovi mirovnoga procesa te o Netanyahuovoj negativnoj reakciji.

PARIZ - Japanski premijer Naoto Kan je rekao u srijedu u Parizu da njegova zemlja namjerava do 2020. postići proizvodnju 20 posto obnovljive energije u svojoj proizvodnji električne energije, nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi. "Obvezat ćemo se na velike tehnološke inovacije kako bi postigli udjel od 20 posto obnovljivih energija u našoj proizvodnji električne energije do 2002. i što ranije", rekao je Kan na Forumu 50. obljetnice OECD-a, Organizacije za gospodarski razvoj i suradnju. Kako bi to postigao, Japan namjerava smanjiti troškove proizvodnje solarne energije na trećinu njezine sadašnje razine do 2020. i na šestinu do 2030. Japanski premijer je naglasio da je prvi izazov za njegovu zemlju sigurnost nuklearnih postrojenja i postizanje najviših svjetskih standarda.

WASHINGTON - Obamina administracija pozvala je u srijedu ostale članice skupine industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G-8, da olakšaju uvjete za trgovinu sa zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike. U pismu koje su potpisali ministar financija Tim Geithner i državna tajnica Hillary Clinton, uoči summita G-8 u Francuskoj, traže od kolega iz zemalja članica i Europske unije da podrže povećanje trgovinske razmjene sa zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike. U pismu se također traži pomoć SAD-u u restrukturiranju duga za Egipat, koji je suočen s gospodarskim teškoćama nakon političkih nemira. "Restrukturiranje duga omogućiti će Egiptu brzo kanaliziranje otplate duga prema vjerovnicima i održivo otvaranje novih radnih mjesta", kaže se u pismu Clinton i Geithnera, koje su objavili američki State Department i ministarstvo financija.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙