FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran i Irak potpisali sporazum o ekstradiciji

Autor: vkla
TEHERAN, 25. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Iran i Irak su potpisali sporazum o ekstradiciji, učinivši tako još jedan korak prema zatopljenju odnosa između nekadašnjih zaraćenih strana, no Bagdad je jasno dao do znanja da se taj sporazum neće koristiti za izručenje prebjeglih protivnika iranskog režima, javlja u ponedjeljak Reuters.

Sporazum su u Teheranu potpisala dvojica ministara pravosuđa, a prethodno je Iran pozdravio akciju iračkih snaga na logor Ašraf, uporište Narodnih mudžahedina (PMOI) koji žele svrgnuti vladu u Teheranu. Iranski su mediji odmah počeli s nagađanjima o mogućem izručenju pripadnika PMOI-a Iranu, gdje bi im se sudilo za terorizam.

Iračka strana je, međutim, to opovrgla, poručujući da oni "nisu zatvorenici", iako je ministar pravosuđa Hasan al-Šamari izjavio da moraju napustiti logor sjeverno od Bagdada.

"Sporazum se odnosi na izručenje kriminalaca između dvije zemlje", kazao je zamjenik ministra pravosuđa Bušo Ibrahim.

"Ovo je sporazum o pravosudnoj suradnji. Ašraf se odnosi na izbjeglice, a mi ćemo jedni drugima izručivati kriminalce", dodao je.

Iran, Irak i SAD smatraju PMOI terorističkom organizacijom, dok ju je EU skinuo s terorističke liste 2009. godine. Utočište Narodnim Mudžahedinima je 80-ih godina pružio Sadam Husein.

(Hina) xvk ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙