FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Isprika Radio televizije Srbije izazvala reakcije

Autor: ssai
BEOGRAD, 24. svibnja 2011. (Hina) - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) u utorak su pozdravili odluku novog upravnog odbora Radio televizije Srbije (RTS) da se ispriča zbog načina izvješćivanja devedesetih godina, ali tvrde da je pritom propušteno ukazati na huškačku ulogu te institucije.

Dvije novinarske udruge pozdravile su ispriku RTS-a građanima Srbije i susjednih država koji su bili predmet uvreda, kleveta i sadržaja koji bi odgovarali današnjem određenju govora mržnje, a koji su emitirani u programima RTB-a i RTS-a tijekom devedesetih.

NUNS i NDNV smatraju da je upravni odbor RTS-a time ukazao na moralnu i profesionalnu odgovornost državnih medija “tijekom nesretnih događaja iz devedesetih godina”, ali i da je propustio priliku da više istakne ratnopropagandnu, huškačku ulogu Radio televizije Beograd (RTB) i Radio televizije Srbije.

"Govor mržnje koji je emitiran u programima državne televizije prerastao je tijekom devedesetih u otvoreno zagovaranje rata i pravdanje najgrubljeg kršenja normi međunarodnog humanitarnog prava, što je sve zajedno predstavljalo teška kaznena djela", navodi se u priopćenju dviju novinarskih udruga.

NUNS podsjeća da je "u Srbiji izostala lustracija u medijima usprkos nesumnjivoj političkoj i profesionalnoj krivnji novinara i urednika", te je ta udruga 2009. podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih osoba u brojnim srbijanskim medijima zbog organiziranja i poticanja na izvršenje genocida i ratnih zločina.

Na ispriku RTS-a reagirala je i srbijanska oporbena Liberalno demokratska partija (LDP), čiji je povjerenik za ljudska prava Marko Karadžić ispriku ocijenio pozitivnim korakom. On međutim smatra da nije dovoljna isprika za, kako je ustvrdio, "promidžbu mržnje".

Stvarna isprika, dodao je, mora sadržavati jasno distanciranje "koje će pravim imenom nazvati zločin koji je provodio RTS devedesetih godina, kao i stvaranje programa koji će potvrditi diskontinuitet s programom devedesetih i koji je utemeljen na poštivanju ljudskih prava".

Upravni odbor srbijanske državne televizije RTS u ponedjeljak se ispričao građanima Srbije i susjednih država koji su bili predmet uvreda, kleveta i sadržaja koji bi odgovarali današnjem određenju govora mržnje, a koji su emitirani u programima RTB-a i RTS-a tijekom devedesetih.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙