FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska je unija uvela sankcije Siriji

Autor: vmrs
BRUXELLES, 23. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Europska unija uvela je u ponedjeljak sankcije sirijskome predsjedniku Bašaru al-Asadu i drugim visokim sirijskim dužnosnicima i tako pojačava pritisak na Asadovu vladu da prekine s višetjednim nasiljem prema prosvjednicima.

Ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku u Bruxellesu dogovorili su se da prošire ograničenja za Siriju tako da dodaju Asada i još devetoricu visokih dužnosnika njegove vlade na popis onih koji ne smiju putovati u Europsku uniju i kojima se zamrzava imovina.

U Londonu je američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala Asada da prekine s nasiljem protiv prosvjednika koji traže reforme, a kojih je već gotovo tisuću ubijeno.

Sirija je već reagirala na vijest o sankcijama. Sankcije uvedene predsjedniku al-Asadu naštetit će europskim interesima jednako koliko i sirijskima, rekao je ministar vanjskih poslova Valid al-Mualem.

"Tvrdim da će ta mjera naškoditi sirijskim, ali i europskim interesima. A Sirija neće prešutjeti tu mjeru", rekao je u intervjuu za sirijsku televiziju.

Dodao je kako je uvjeren da će Sirija iz ove krize izaći još snažnija. "Predsjednik je naš vođa, tako će se i nastaviti, i siguran sam da ćemo iz ove krize izaći snažniji", rekao je.

(Hina) xvm ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙