FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merčepu još mjesec dana pritvora

Autor: amat
ZAGREB, 9. svibnja 2011. (Hina) - Bivši ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova Tomislav Merčep, protiv kojega se vodi istraga zbog ratnog zločina, ostat će još mjesec dana u pritvoru u kojem je od kraja prosinca prošle godine, doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu.

Istražni sudac Mirko Klinžić Merčepu je produljio pritvor zbog mogućnosti uitjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti zločina za koji ga se tereti, izjavio je Hini glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

U istrazi koja se protiv Merčepa vodi zbog ubojstva ili nestanka 43 osobe sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja tužiteljstvo je predložilo ukupno 40 svjedoka, među kojima su i neki iz Srbije.

Uz ispitivanje svjedoka sud bi u istrazi trebao završiti i vještačenje posmrtnih ostataka žrtava.

Merčep je uhićen 10. prosinca u svom stanu u Zagrebu, a nakon saslušanja u policiji i kod dežurnog istražnog suca, zbog lošeg je zdravstvenog stanja prebačen u zatvorsku bolnicu u kojoj se i sada nalazi.

Tereti ga se da je od 8. listopada do sredine prosinca 1991., kao savjetnik u MUP-u i zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj poljani i dijelom u paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma, naređivao nezakonita uhićenja, zlostavljanja, mučenja i ubojstva civila te propustio spriječiti i suzbiti te zločine.

Tužiteljstvo tvrdi da su s područja Zagreba te sa šireg područja Kutine i Pakraca ubijene ili nestale 43 osobe, a šest je osoba preživjelo mučenja i zlostavljanja.

(Hina) xam yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙