FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 23. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

BRUXELLES - Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković potvrdio je u Bruxellesu da je hrvatska vlada u ponedjeljak poslala dodatne informacije i pojašnjenja koje je Europska komisija zatražila prošli tjedan u vezi s poglavljem Pravosuđe i temeljna prava. "Danas smo poslali ono što je Komisija od nas tražila, određene informacije i pojašnjenja vezana uz ispunjavanje mjerila u poglavlju 23", rekao je novinarima ministar Jandroković, koji u ponedjeljak u Bruxellesu sudjeluje na ministarskom sastanku Jadransko-jonske inicijative. U ponedjeljak navečer ministri vanjskih poslova EU-a nakon službenog završetka svog redovitog sastanka razgovarat će neformalno o zaključenju pristupnih pregovora s Hrvatskom i mađarsko predsjedništvo ističe da s te rasprave ne treba očekivati nikakve odluke. Ministre će sa stanjem hrvatskih pregovora upoznati povjerenik za proširenje Štefan Fuele. "Očekujemo pozitivno izvješće Europske komisije. Očekujemo da će to biti važan sastanak koji će voditi prema ostvarivanju cilja koji smo si zajedno zadali, a to je završetak pregovora i određivanje datuma ulaska Hrvatske u članstvo EU-a", kazao je hrvatski šef diplomacije.

KABUL - Afganistanski talibani odbacili su u ponedjeljak kao neprijateljsku propagandu medijska izvješća da je njihov vođa mula Mohamed Omar ubijen u Pakistanu, poručivši da je živ i da je u Afganistanu te je predan nastavku njihove pobune. Sumnje u istinitost medijskih izviješća o smrti vođe talibana tijekom njegova putovanja po Pakistanu, koja se pozivaju na neimenovane izvore, izrazile su snage sigurnosti u Pakistanu, diplomati i dužnosnici u afganistanskoj vladi. "On je živ i zdrav u Afganistanu" kazao je, kako prenosi Reuters, glasnogovornik talibana, dodajući da talibani "snažno odbacuju te besmislene tvrdnje da je mula Mohamed Omar ubijen". "To je neprijateljska propaganda usmjerena na slabljenje morala boraca" dodao je glasnogovornik Zabihula Mudžahid. Glasnogovornik afganistanske obavještajne agencije u ponedjeljak je na konferenciji za novinare rekao kako ta agencija ne može potvrditi smrt mule Mohameda Omara, ali je načpomenuo da je vrhovni vođa talibana prije 4-5 dana nestao iz svojeg skrovišta u Pakistanu, objavio je AFP.

MADRID - Vladajući španjolski socijalisti (PSOE) u ponedjeljak se oporavljaju od teških gubitaka na nedjeljnim mjesnim izborima i sada moraju balansirati između ljutnje birača zbog visoke nezaposlenosti i zahtjeva ulagača za oštrim mjerama štednje. Tjedan dana prosvjeda desetaka tisuća Španjolaca kojima je dosta ekonomske stagnacije zemlje i u Europi najviše stope nezaposlenosti od 21 posto prethodilo je nedjeljnim izborim na kojima su socijalisti izgubili vlast u većini gradova u zemlji i gotovo u svih 17 autonomnih pokrajina. Po prvim rezultatima, Socijalisti su na općinskim izborima osvojili 27,98 posto glasova, dok je oporbena Narodna stranka (PP) osvojila 36,25 posto. Premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero u nedjelju navečer priznao je da su Socijalisti pretrpjeli teški poraz no kazao je kako svejedno planira odraditi svoj mandat, koji ističe u ožujku sljedeće godine, do kraja. Oporbena Narodna stranka, desni centar, nekoliko je puta u proteklih nekoliko mjeseci pozvala Socijaliste da odstupe s vlasti no njihov vođa Mariano Rajoy nije u nedjelju navečer na skupu na kojem se proslavljala pobjeda pozvao na prijevremene izbore.Narodna stranka je na izborima ugrabila nekoliko tradicionalnih socijalističkih utvrda uključujući grad Sevillu i regiju Kastilja-La Mancha, koje su obje pogođene iznimno visokom stopom nezaposlenosti. Radi se o uporištima Socijalista posljednjih 28 godina. Socijalisti ovako težak poraz na općinskim izborima nisu doživjeli još od uspostave demokratskog poretka u Španjolskoj 1978. godine, nakon pada Francove diktature.

RIM - Pet dana prije drugog kruga talijanskih lokalnih izbora, premijer Silvio Berlusconi optužio je u ponedjeljak ljevicu da želi Milano, talijansko gospodarsko središte u kojem će se voditi najžešća izborna bitka u drugom krugu, pretvoriti u "islamski grad pun Roma". "Milano ne smije postati islamski grad, neki 'ciganopolis' krcat romskim čergama i okupiran strancima kojima ljevica čak želi dati glasačko pravo", napisao je premijer na internetskoj stranici svoje stranke Naroda slobode (PDL, desnica). Giuliano Pisapia, kandidat ljevice, trebao bi pobijediti na gradonačelničkim izborima u Milanu pošto je u prvome izbornome krugu 15. i 16. svibnja dobio 48 posto glasova. Aktualna gradonačelnica Letizia Moratti, kandidatkinja PDL-a, dobila je 41,6 posto te je Berlusconi pozvao sve stanovnike Milana, svog rodnog grada i izborne baze, da glasuju za Moratti. "To je važan izbor za budućnost našega grada i sviju nas", napisao je premijer. Apelirao je na birače neka ne dopuste da "jedna od najvažnijih prijestolnica Europe sa stajališta inteligencije, kreativnosti i poduzetničkog duha" bude prepuštena "krajnjoj ljevici i opasnosti da postane nesređen, kaotičan grad bez sigurnosti". Berlusconi se redovito predstavlja kao antikomunist i žrtva "crvenih sudaca" i "crvenih novinara". Gotovo četvrtina, odnosno 13 od 60 milijuna stanovnika Italije, bila je u prvom krugu pozvana na birališta u 1310 gradova i općina te u devet pokrajina. Ljevica je pobijedila u Torinu i Bologni u prvome krugu. U drugom se krugu očekuju velike bitke u Milanu i Napulju.

ZAGREB/PARIZ - Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), koja okuplja 34 države, od onih s najvišim rastom do novih gospodarstava u usponu poput Meksika, Čilea ili Turske, obilježava ovaj tjedan pola stoljeća postojanja raspravama o zapošljavanju, blagostanju i razvoju. Uoči summita G8, skupine industrijski najrazvijenijih država, 26. i 27. svibnja u Deauvilleu, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu će sudjelovati na proslavi 50. godišnjice OECD-a u njegovu sjedištu u Parizu, piše agencija AFP. Svečanost, planirana od utorka do četvrtka, bit će organizirana u sklopu godišnjega ministarskog sastanka OECD-a na kojem je središnja tema "Bolja politika za bolji život". U povodu tog sastanka Angel Gurria, glavni tajnik organizacije, upozorio je na nezaposlenost koju treba smanjiti "inače nema izlaska iz krize". Najveći gubitnici u ovoj krizi su "mladi ljudi", istaknuo je Gurria. U pola stoljeća postojanja OECD-a bio je zlatni standard međunarodne suradnje. Izrađivao je analize i savjete za poboljšanje života ljudi, a svoje aktualne prioritete za pomoć vladama svrstao je u četiri kategorije, stoji na njegovim službenim stranicama u povodu obljetnice. Vlade tako moraju vratiti povjerenje u tržišta i državne ustanove. Nadalje, moraju ozdraviti javne financije. Prioritetno je zatim jačati nove izvore rasta inovacijama, skrbi za okoliš i "zelenim strategijama" te razvojem gospodarstava u brzu usponu. Konačno, za inovaciju i rast potrebno je omogućiti ljudima svih dobnih skupina da razviju vještine za produktivan i zadovoljavajući rad.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙