FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 22. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će tijekom sljedećeg tjedna u službenom posjetu Finskoj i Estoniji, gdje će osim zauzimanja za daljnji razvoj bilateralnih odnosa zatražiti i dodatnu potporu što skorijem okončanju hrvatskih pristupnih pregovora, te će krajem tjedna sudjelovati na 17. sastanku na vrhu predsjednika zemalja srednje Europe u Varšavi. Glavne teme Josipovićevih razgovora tijekom posjeta Finskoj i Estoniji biti će daljnje unapređenje sveukupne suradnje s ove dvije zemlje, i u području političkih odnosa i na gospodarskom planu. Hrvatska strana, po najavama, želi ovim posjetima dobiti od zemalja koje su i same novije članice EU-a širi uvid u izazove članstva koji stoje pred novim članicama, a koji očekuju i Hrvatsku. Također, hrvatska strana želi tijekom posjeta dobiti i potporu što bržem zaključivanju hrvatskih pregovora o članstvu u EU-u od zemalja koje su i do sada podupirale hrvatska nastojanja na putu približavanja europskim integracijama.

REYKJAVIK - Islandski zračni prostor privremeno je zatvoren u nedjelju ujutro zbog erupcije najaktivnijeg islandskog vulkana praćene golemim oblakom prašine, priopćila je uprava za zračni promet Isavia. "Zatvaraju se zračna luka Kevlavik, naša najveća međunarodna zračna luka, i islandski zračni prostor", rekla je glasnogovornica Isavije, Hjordis Gudmundsdottir. Vulkan Grimsvoetn, blizu ledenjaka Vatnajoekulla, na jugoistoku Islanda, aktivirao se u subotu, objavio je islandski meteorološki zavod. Grimsvoetn je najaktivniji vulkan u zemlji koji je između 1922. i 2004. devet puta erumpirao. Erupciju prati golem oblak prašine koji je dosezao visinu od "najmanje 17 kilometara, a možda i nešto više", rekao je Einar Kjartansson, geofizičar meteorološkog zavoda. U subotu kasno navečer, oblak je bio visok 20 km, po podacima zavoda. U travnju 2010. erupcija islandskog vulkana Eyjafjoella gurnula je međunarodni zračni promet u kaos, uzrokujući najveće zatvaranje zračnog prometa u mirno doba, s više od 100 tisuća otkazanih letova i više od osam milijuna putnika koji su ostali u zračnim lukama. Nadležne službe u zračnim lukama bojale su se zapravo da bi vulkanska prašina mogla ući u motore zrakoplova i oštetiti ih.

BAGDAD - Britanski marinci završili su obuku iračkih snaga i kao posljednji britanski vojnici u Iraku napustili su zemlju u nedjelju, rekao je glasnogovornik iračke vlade Ali al-Dabag. "Da, završili su obuku", rekao je Dabag, odgovarajući na pitanje jesu li britanske snage završile svoju posljednju formacijsku misiju. Zamoljen da potvrdi kako u Iraku više nema britanskih vojnika i marinaca, odgovorio je potvrdno. London je u srijedu najavio da će se obuka iračkih marinaca koju provodi kraljevska mornarica završiti u nedjelju, što ujedno znači i završetak britanskih operacija u toj zemlji koje su počele 2003. s invazijom na Irak zajedno s američkim snagama. Većina britanskih vojnika koji su bili razmješteni u Iraku povukla se u srpnju 2009. godine.

BENGAZI - Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Catherine Ashton doputovala je u nedjelju ujutro u Bengazi, glavni grad libijskih pobunjenika, gdje će otvoriti diplomatski ured EU-a. Ashton se treba sastati s predsjednikom prijelaznog nacionalnog vijeća (CNT), vodećeg tijela libijskih ustanika, Mustafom Abdulom Džalilom, nakon čega će otvoriti diplomatski ured u jednom od hotela u Bengaziju. Otvorenje ureda je ocijenila kao pomoć oporbi pukovnika Moamera Gadafija i razvoju civilnog društva. Riječ je i o pružanju potpore reformama na području sigurnosti i o pomoći na polju zdravstva, prosvjete i sigurnosti na granicama, dodala je.

HANOJ - U Vijetnamu su u nedjelju održani jednostranački parlamentarni izbori nakon kojih će vladajući komunisti dodatno ojačati vlast. Reuters javlja da su građani glavnog grada Hanoja, prepunog velikih crvenih postera kojima su stanovnici pozivani da ispune svoju građansku dužnost, pohrlili na birališta. Pratili su ih i pozivi iz velikih zvučnika postavljenih na telefonske stupove i emitiranje domoljubne glazbe. Birači će u novi saziv parlamenta izabrati 500 od 827 predloženih kandidata. Oko 90 posto će ih biti članovi Komunističke stranke, a ostatak navodno nezavisnih. Rezultati izbora očekuju se za otprilike tjedan dana. Iako komunisti izbore najavljuju kao festival demokracije, u stvarnosti se vrši pažljiva selekcija i provjeravanje kandidata kako ne bi bilo nikakvih iznenađenja. Broj neovisnih kandidata manji je nego na izborima 2007 godine. Manji je i odnos predloženih kandidata i broja zastupničkih mjesta. Analitičari smatraju da je to zbog toga što vlasti ne žele nikakvu mogućnost da se u narodnim ustancima poput onih na Bliskom istoku pronađe inspiracija za takve pokušaje u Vijetnamu. Parlament u novom sazivu sastat će se u srpnju i izabrati novu vladu. Očekuje se da će premijer Nguyen Tan Dung zadržati položaj. U vijetnamskoj političkoj teoriji parlament je vrhovno vladajuće tijelo, ali praksi samo služi za potvrđivanje odluka komunističke elite iz stranačkog politbiroa.

BAGDAD - Najmanje je trinaest osoba poginulo u nedjelju ujutro, a 65 je ranjeno u nizu napada u središtu Iraka, izjavio je čelnik ministarstva unutarnjih poslova. U najsmrtonosnijem, dvostrukom napadu u nedjelju ujutro poginula su sedmorica policajaca, a desetorica su ranjena u Tadžiju, 25 km sjeverno od Bagdada, rekao je taj čelnik koji je htio ostati anoniman. Nakon eksplozije autobombe dogodio se samoubojički napad čija su meta bile redarstvene snage koje su stigle na mjesto eksplozije. U drugim atentatima u nekoliko bagdadskih četvrti život je izgubilo šest osoba, a 55 je ranjeno. Učestalost i žestina sukoba bitno su se smanjili u usporedbi s 2006. i 2007. kada su sektaški sukobi bili dosegnuli vrhunac, ali su i dalje svakodnevna pojava. U Iraku je od travnja poginulo 211 ljudi.

JERUZALEM - Bivši direktor Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn bit će oslobođen na sudskom procesu na kojem će mu se suditi zbog pokušaja silovanja i seksualnog napada jer se radi o namještaljci, rekao je jedan od njegovih odvjetnika Benjamin Brafman u razgovoru koji je u nedjelju objavio Haaretz. "Nije kriv i na kraju će biti oslobođen", ustvrdio je Brafman u tom razgovoru za liberalni izraelski dnevnik, prvi put nakon uhićenja njegova klijenta 14. svibnja. "Ništa nije sigurno, ali po onome što vidim u istrazi, (Strauss-Kahn) bit će oslobođen krivnje. Ostavio je na mene snažan dojam. Usprkos okolnostima, dobro se drži", kazao je. "Nije sretan što je optužen za stvari koje nije počinio", dodao je Brafman koji je doputovao u Izrael kako bi sudjelovao na obiteljskom slavlju. Brafman (62) se smatra jednim od najboljih odvjetnika u Sjedinjenim Državama. Zastupao je više američkih zvijezda, među kojima i pokojnog Michaela Jacksona.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙