FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za nedjelju 1. svibnja

Autor: vmrs
ZAGREB, 30. travnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za nedjelju 1. svibnja.

VATIKAN - Na trgu Svetog Petra u Vatikanu papa Benedikt XVI. proglasit će blaženim svoga prethodnika Ivana Pavla II. Na svečanosti će biti 62 šefova država i vlada iz cijeloga svijeta, među njima i hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Između ostalih doći će i europski dužnosnici, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy. Već više od tisuću godina nije se dogodilo da jedan Papa proglašava blaženim svoga prethodnika. U tom se povodu u Rimu očekuje dolazak milijun vjernika iz cijeloga svijeta.

CHICAGO - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović stiže u višednevni posjet SAD-u. Prvog dana boravka, Josipović će u Chicagu posjetiti Hrvatski etnički institut i sastati se s članovima hrvatske zajednice u tom američkom gradu.

SVIJET - Obilježava se Međunarodni praznik rada u znak sjećanja na događaje iz Chicaga 1886. kad su radnici zahtijevali osmosatno radno vrijeme, a policija je ugušila njihove prosvjede. Kongres II. Internacionale u Parizu je 1889. 1. svibnja proglasio praznikom rada.

MUENCHEN/DACHAU - Obilježava se godišnjica oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Dachaua. Dachau, u blizini glavnog grada Bavarske Muenchena bio je prvi koncentracijski logor uspostavljen u Njemačkoj pošto su nacisti Adolfa Hitlera preuzeli vlast. Oslobodile su ga američke jedinice u završnim borbama Drugog svjetskog rata, 1. svibnja 1945. Članovi Međunarodnog komiteta logoraša Dachaua dolaze iz dvadesetak zemalja. Glavna će se komemoracija održati ispred krematorija u nekadašnjem logoru te na mjestu gdje su se održavala svakodnevna okupljanja i prebrojavanja logoraša.

ALŽIR - Najavljeni su prosvjedi protivnika alžirskog režima i nezaposlenih.

Dežurni urednici:

Noć: Branka Radman

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Domagoj Janković

Navečer: Darko Vlahović

Telefon: 00385 1 4808645

Telefax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvm ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙