FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 21. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

LJUBLJANA - Slovenija želi osigurati dodatna sredstva za svoje ribare u okviru pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom i zatvaranja poglavlja o ribarstvu, objavili su slovenski mediji. Kako je javila Slovenska tiskovna agencija STA, koja se poziva na neimenovane diplomatske izvore, radi se o rješenju po kojemu bi slovenski ribari do očekivanog ulaska Hrvatske u EU sredinom 2013. dobili dva milijuna eura kompenzacija iz ribarskog fonda Europske unije. Takav prijedlog Ljubljane podržavaju povjerenik za proširenje Štefan Fuele i povjerenica za ribarstvo Maria Damanaki, a još ga provjeravaju pravne službe Europske komisije, navodi slovenska agencija. Države članice još trebaju potvrditi prijedlog Europske komisije da je Hrvatska ispunila mjerila za zatvaranja još nezatvorenih poglavlja europske pravne stečevine, a među njima je i poglavlje o ribarstvu. Slovenija je do sada zatvaranje tog poglavlja vezivala uz mogućnost slovenskih ribara da se bave gospodarskim ribolovom u hrvatskim vodama uz zapadnu obalu Istre, kako je predviđao sporazum o malograničnom prometu i suradnji SOPS.

NATORI - Kina je voljna povećati uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Japana pod uvjetom da udovoljavaju sigurnosnim standardima, rekao je kineski premijer Wen Jiabao u subotu tijekom posjeta japanskoj regiji koju je u ožujku pogodio potres praćen tsunamijem. Wen, japanski premijer Naoto Kan i južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak sastali su se na godišnjem summitu triju vodećih gospodarskih sila istočne Azije na kojemu će glavna tema biti suradnja u povećanju nuklearne sigurnosti i pružanje pomoći u slučaju katastrofe. Zbog straha od kontaminacije nekoliko zemalja, među kojima su Kina i Južna Koreja, zabranilo je uvoz japanskih prehrambenih proizvoda, a Tokio se nada da će na ovom summitu uspjeti osigurati ublažavanje tih ograničenja. "Kina želi ublažiti ograničenja uvoza japanskih poljoprivrednih i drugih proizvoda pod uvjetom da bude osigurana njihova sigurnost", rekao je Wen novinarima u Natoriju, gradu na sjeveroistoku Japana teško pogođenom tsunamijem. Njegova izjava najavljuje ublažavanje kineskoga stajališta nakon što su ministri trgovine iz Kine i Južne Koreje prošloga mjeseca odbili poziv Tokija za "razumnijim" i ublaženim ograničenjima.

TOKIO - Curenje vode iz japanske nuklearne elektrane u Fukushimi početkom mjeseca rezultiralo je stotinu puta višom razinom radioaktivnog materijala koji se ulijeva u more, izvijestili su u subotu iz tvrtke Tokyo Electric Power Co (Tepco). Također su najavili kako su u blizini elektrane u subotu postavili branu koja bi trebala zadržati tisuće tona radioaktivne vode što se koristi za hlađenje oštećenih reaktora nuklearke. Brana duga 136 metara i široka 46 metara može zadržati oko 10.000 tona vode, od gotovo 90.000 tona koliko ih ima u elektrani. "Izgradili smo i rezervoare u koje ćemo smjestiti kontaminiranu vodu", stoji u priopćenu Tepca, a prenosi France presse. U Tepcu već neko vrijeme pokušavaju pronaći način na koji će 'uskladištiti' kontaminiranu vodu, budući da je jedan dio iscurio u ocean, što je zabrinulo susjedne zemlje.

ISLAMABAD - Američke specijalne snage bile su pomiješane s pakistanskom vojskom u obavještajnim misijama do ljeta 2009., vidi se iz povjerljivih američkih diplomatskih depeša koje bi mogle naštetiti ugledu pakistanske vojske. To otkriće objavljeno je samo dan pošto je drugi paket depeša pokazao da se moćna pakistanska vojska složila s tajnim američkim operacijama protiv gerilaca, nego da je i tražila da plemenska područja budu "stalno pokrivena Predatorima". Vojska je opovrgnula sadržaj tih depeša. Lokalni list Dawn koji je tajne depeše dobio od WikiLeaksa, objavio je kako se njima otkriva da su američki specijalci bili u pakistanskoj vojsci u zajedničkim operacijama sve do rujna 2009.

PODGORICA - Crna Gora u subotu obilježava pet godina svoje neovisnosti, čime se podsjeća na 21. svibnja 2006. godine kada su se crnogorski građani na referendumu izjasnili za ponovnu uspostavu državne samostalnosti. Crnogorski premijer Igor Lukšić kazao je da je Crna Gora za pet godina svoje neovisnosti pokazala da može uspješno odgovoriti svim izazovima i da sigurno korača u evropsku budućnost. Crnogorske parlamentarne stranke različito su ocijenile prvih pet godina crnogorske nezavisnosti. Vladajuća Demokratska partija socijalisti (DPS) priopćila je da ima razloga za zadovoljstvo, dok oporba ocjenjuje da nisu ispunjena očekivanja, osobito na području vladavine prava. Prije pet godina na referendumu je crnogorsku nezavisnost podržalo 55,5 posto građana, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 44,5 posto. Anketa provedena početkom ovog mjeseca pokazuje da bi rezultat i danas bio isti, odnosno, za samostalnu državu glasovalo bi 56 posto građana, a zajednicu sa Sbrijom podržalo bi 44 posto.

NIKOZIJA - Sirijske snage sigurnosti ubile su 44 osobe pucajući u petak na prosvjednike koji u nekoliko sirijskih gradova i dalje zahtijevaju demokratske promjene, zadnji su podaci koje su objavili sirijski aktivisti za obranu ljudskih prava. "Sirijske vlasti i dalje koriste silu i bojno streljivo protiv prosvjednika u nekoliko regija u zemlji", rekao je u telefonskom razgovoru za France presse voditelj Nacionalne organizacije za ljudska prava, Amar al-Kurabi. On je rekao da je u petak u zapadnoj pokrajini Idlib ubijeno 26 prosvjednika, 13 u Homsu, dvoje ih je ubijeno u istočnom gradu Deir Ezor, jedan u Daraji, predgrađu Damaska, jedan u Latakiji i još jedan u Hami. Među žrtvama su četiri adolescenta u dobi od 12 do 16 godina. U pokušaju gušenja pokreta za rušenje sirijskog režima, pokrenutog 15. ožujka, do danas je ubijeno najmanje 850 osoba, a uhićeno je oko 8.000 prosvjednika, izvijestili su UN i organizacije za obranu ljudskih prava.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙