FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 21. svibnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije prihvatio prijedlog o budućoj palestinskoj državi s granicama iz doba primirja 1967., rekavši da bi one ostavile židovsku državu s "neobranjivim" granicama, na susretu u petak s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Ovalnom uredu. "Premda je Izrael spreman na velikodušne ustupke radi mira, ne može se vratiti na granice iz 1967., jer su te granice neobranjive", rekao je Netanyahu koji je tako dao pljusku američkom čelniku pred novinarima i kamerama nakon susreta koji je potrajao više od dva sata. "Mir utemeljen na opsjenama na koncu će se razbiti o stijene bliskoistočne stvarnosti. Trajan mir može se temeljiti jedino na stvarnosti i nepobitnim činjenicama. Da bi se postigao mir, Palestinci moraju prihvatiti neke temeljne činjenice", istaknuo je. "Nemamo puno prostora za pogrješku, budući da, gospodine predsjedniče, povijest neće pružiti novu šansu Židovima", dodao je. Odgovor je došao 24 sata pošto je američki predsjednik naljutio svog saveznika zauzevši se prvi put za palestinsku državu s granicama iz 1967. Govoreći novinarima nakon susreta Obama je rekao kako je ponovio mirovna "načela" koja je izložio u četvrtak u govoru o Bliskom istoku. Obama je prihvatio dugo postavljani palestinski zahtjev da država koju žele na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze treba biti uglavnom iscrtana po crtama koje su postojale prije rata 1967. u kojem je Izrael osvojio te teritorije i istočni Jeruzalem. Netanyahu je pak rekao da palestinski čelnik Mahmud Abas mora izabrati između saveza s islamističkim pokretom Hamasom i mirom s Izraelom.

NEW YORK - Dominique Strauss-Kahn pušten je iz newyorškog zatvora Rikers Island u petak nešto prije 10 sati, izjavio je policijski dužnosnik. "Privremeno će stanovati na jugu Manhattana, blizu Nulte točke", četvrti gdje su do 11. rujna stajali neboderi Svjetskog trgovačkog centra, rekao je Michael Obus, sudac koji je nešto ranije prihvatio i proglasio pravovaljanom jamčevinu od milijun dolara i jamstvenu mjenicu od 5 milijuna dolara. Isti sudac je Strauss-Kahna pustio na privremenu slobodu pod uvjetom vrlo strogog elektroničkog nadzora i odredio mu kućni pritvor. Strauss-Kahn koji je optužen za seksualni napad na hotelsku sobaricu, proveo je četiri noći u zatvoru u Rikers Islandu, sjeveroistočno od Manhattana.

WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond odobrio je u petak 26 milijardi dolara zajma Portugalu i najavio da će odmah staviti na raspolaganje 6.1 milijardi eura članici euro zone kako bi ublažio zabrinutost ulagača zbog duga te zemlje. Fond je u priopćenju kazao kako će ukupna sredstva za Portugal u 2011. godini uključiti 12.6 milijardi od MMF i još 25.2 milijardi od Europske unije. Sredstva su dio ukupnog paketa od 78 milijrdi eura koje su zajednički odobrili EU i MMF. MMF je u priopćenju poručio da je financijski paket zamišljen kako bi omogućio Portugalu predah od zaduživanja i pružio priliku zemlji da pokaže kako primjenjuje korake potrebne za stavljanje gospodarstva pod kontrolu.

WASHINGTON - State Department je u petak potvrdio da je američka državna tajnica Hillary Clinton razgovarala dan ranije s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, no odbio je kazati da li se radilo o "žestokoj" razmjeni stajališta. New York Times je izvijestio da je razgovor bio "žestok" i da je premijer bijesno reagirao na plan američkog predsjednika da podrži izraelsko-palestinsku granicu iz razdoblja prije rata 1967. godine. "Mogu potvrditi, kao što to uvijek činimo, da je razgovarala s premijerom Netanyahuom prije njegova puta. Očito ne ulazimo u suštinu, ali oni jesu razgovarali o predsjednikovu govoru", kazao je glasnogovornik State Departmenta Mark Tones u petak novinarima.

Obama je u svom govoru u četvrtak potvrdio da SAD čvrsto stoji uz Izrael po pitanju sigurnosti, ali je i pozvao dvije strane da sklope mirovni sporazum koji bi rezultirao dvjema državama, Izraelom i Palestinom, koje bi dijelile granicu iz razdoblja prije nego je Izrael 1967. u Bliskoistočnom ratu zauzeo Zapadnu obalu.

LANGLEY - Teroristi iz Al Kaide trebaju se "pripaziti" jer su Sjedinjene Države počele proučavati dokumente pronađene u skrovištu Osame bin Ladena, rekao je u petak predsjednik Barack Obama u prigodi posjeta sjedištu CIA-e. Tijekom posjeta djelatnicima američke obavještajne središnjice u njezinu glavnom stožeru u Langleyju, u Virginiji, kod Washingtona, Obama je pohvalio rad agenata koji je omogućio napad na Bin Ladenovo skrovište 2. svibnja u Abotabadu u Pakistanu, u kojemu je vođa Al Kaide ubijen. Riječ je o "najvećem uspjehu obavještajne službe u povijesti SAD-a", istaknuo je predsjednik rekavši da će "obavještajni stručnjaci kroz naraštaje proučavati ono što ste svi postigli". "Danas bi svakom teroristu u mreži Al Kaidi bilo bolje da se pripazi, jer ćemo pregledati sve videosnimke, proučiti svaku fotografiju, pročitati svaku od više milijuna stranica. Pratit ćemo svaki trag. Ići ćemo kamo god nas on odvede. I dovršit ćemo posao. Pobijedit ćemo Al Kaidu", upozorio je Obama koji je nakon govora dobio velik pljesak.

MOSTAR - Predstavnici Instituta za nestale osobe BiH (INOBiH) završili su petak ekshumacije na lokalitetu Ivandića kuće nedaleko Bugojna tijekom koje su pronašli sitne ostatke kostiju ljudskog podrijetla, a potraga za tijelima ubijenih likvidiranih visokih hrvatskih vojnih i političkih dužnosnika nastavit će se u lipnju, potvrdio je za Hinu član kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Marko Jurišić. Na lokaciji Ivandića kuće tragalo se za posmrtnim ostacima zarobljenih, a kasnije likvidiranih Jadranka Gvozdena, Nikice Miloša i Perice Kovačevića koji su bili najviši dužnosnici HVO-a i hrvatskoga naroda u Bugojnu. Prema njegovim riječima potraga za tijelima likvidiranih bugojanskih Hrvata nastavit će se u lipnju. Ovo je otkriće uslijedilo nakon što je jedan od optuženih za ubojstva bugojanskih Hrvata Enes Handžić pristao na nagodbu sa Sudom BiH i otkrio lokacije na kojima su sahranjeni ubijeni bugojanski Hrvati. Za likvidaciju 20 najviših hrvatskih vojnih i političkih dužnosnika tijekom 1993. koji su bili zarobljeni u Bugojnu vodi se proces protiv bivših visokih vojnih i policijskih dužnosnika bošnjačkih vlasti Senada Dautovića, Nisveta Gasala i Musajba Kukavice koji su bili na čelu nekoliko logora za zarobljene Hrvate u Bugojnu tijekom 1993. dok je postupak protiv Handžića izdvojen nakon nagodbe o priznanju krivnje i otkrivanju mjesta gdje su pokopana tijela ubijenih Hrvata.

MOSTAR - Ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš najavio je u razgovoru s hrvatskim povratnicima na području Dervente da će njegovo ministarstvo izdvojiti dodatni novac kako bi se stvorili uvjeti za useljenje u obiteljske domove koji se obnavljaju novcem Republike Hrvatske i Fonda za povratak BiH, priopćili su u petak iz ministarstva za izbjeglice. Ministar za izbjeglice RS-a je u razgovoru s povratnicima, kako se navodi u priopćenju, najavio da će ministarstvo kojem je na čelu pružiti dodatnu potporu, napose oko dovršetka projekta koji provodi Hrvatska doniranjem građevinskog materijala kako bi što prije uselile prognani koji se žele vratiti u svoje domove. Dodaje se da o želji za povratkom govori podatak da je od ukupno 119 hrvatskih kuća na ovom području 70 posto obnovljeno i useljeno. Ministar Čordaš je razgovarao s povratnikom Jurom Lončarem koji je sredstvima Fonda za povratak BiH djelomično obnovio kuću u mjestu Modranu kod Dervente u koju se vratio prije 10 godina. Prema priopćenju, Čordaš je rekao da će kroz projekte održivog povratka resora kojemu je na čelu, te putem Povjerenstva za izbjeglice BiH pronaći način kako pomoći obitelji Lončar kao i brojnim drugim povratnicima s područja Dervente.

CIUDAD MEXICO - Četrnaest zatvorenika poginulo je u požaru u zatvoru u meksičkoj državi Nuevo Leonu, rekao je glasnogovornik sigurnosne službe te države Jorge Domene. Uzrok požara koji je buknuo u zatvoru u Apodaci, predgrađu Monterreyja, najvjerojatnije je kratki spoj na psihijatrijskom odjelu zatvora, rekao je dužnosnik. Šest zatvorenika se otrovalo dimom, ali su izvan životne opasnosti, dodao je. "Na psihijatrijskom odjelu bilo je 57 zatvorenika kada je izbio požar koji je prouzročio rušenje krova", rekao je Domene. Zatvorski sustav je u krizi u cijeloj Latinskoj Americi, zbog prevelikog broja zatvorenika, moći kriminalnih banda i nedostatnih javnih ulaganja. Više požara sa smrtnim posljedicama dogodilo se u zadnje vrijeme u toj regiji. Tako je u prosincu u požaru u zatvoru u Santiagu u Čileu poginuo 81 zatvorenik, a mjesec ranije požar u zatvoru u prijestolnici Salvadora, malene srednjoameričke zemlje, odnio je 27 života.

DEN HAAG - Glavni tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) imenovao je u petak suce koji će odlučiti o zahtjevu za provođenje istrage o zločinima protiv čovječnosti počinjenim u Obali Bjelokosti, priopćio je ICC. "Predsjedništvo ICC-a je za stanje u Obali Bjelokosti zadužilo II. preliminarno vijeće", ističe sud u priopćenju. Glavni tužitelj Luis Moreno-Ocampo je u četvrtak pismom izvijestio sud o "svojoj namjeri da preliminarnom vijeću podnese zahtjev za pokretanje istrage", po istom izvoru. Predsjednik Obale Bjelokosti Alassane Ouattara, koji će u subotu svečano prisegnuti na predsjedničku dužnost, u pismu s nadnevkom 3. svibnja zatražio je od Morena-Ocampa da provede istragu o "najtežim zločinima" počinjenim nakon drugog kruga predsjedničkih izbora 28. studenoga 2010.

(Hina) xsl/xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙