FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD pozdravlja oslobađanje stranih novinara u Libiji

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 20. svibnja 2011.(Hina) - Sjedinjene Države pozdravile su oslobađanje stranih novinara u Libiji, uključujući i dva Amerikanca, te pozvale libijsku vladu da oslobodi sve američke građane i druge nepravedno zatočene osobe.

"SAD pozdravlja oslobađanje stranih novinara u Libiji, uključujući i dva američka državljana, te zahvaljuju svim vladama i pojedincima koji su se zalagali za naše građane", kazala je državna tajnica Hillary Clinton u priopćenju koje je State Department objavio u četvrtak navečer.

"Pozivamo libijsku vlade da odmah pusti sve američke građane i druge koji su nepravedno zatočeni. (Moamer) Gadafi i njegov režim moraju dopustiti da novinari obavljaju svoj posao u Libiji, oslobođeni straha i zastrašivanja, te poštivati univerzalna prava svakoga u Libiji, uključujući američke građane i druge", ističe se u priopćenju.

Clinton je upozorila režim u Tripoliju da će SAD i dalje neumorno raditi na oslobađanju svih američkih građana nepravedno zatočenih u Libiji, te da će uz pomoć međunarodne zajednice pozvati na odgovornost one koji stoje iza kršenja ljudskih prava protiv libijskog naroda i ostalih u Libiji.

Četvero stranih novinara koje su zatočile libijske vlasti oslobođeni su u srijedu. Glasnogovornik libijske vlade objavio je da su novinari kažnjeni novčano s po 200 dinara (155 USD) i godinu dana zatvora uvjetno, izvijestio je Reuters.

Oslobođeni su američki novinari Clare Gillis i James Foley, britanski novinar Nigel Chandler i španjolski fotograf Manuel Varela, poznat i kao Manu Brabo. Oni su 5. svibnja nestali kraj grada Brege.

Nema nikakvih informacija o statusu južnoafričkog fotografa Antona Hammerla, zatočenog u isto vrijeme.

(Hina) xdh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙