FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD razmatra deblokadu 180 mil. dolara za libijsku oporbu

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 12. svibnja 2011. (Hina) - U američkom Kongresu u pripremi je zakonski prijedlog kojim bi se moglo deblokirati 180 milijuna dolara zamrznutih sredstava Gadafijeva režima za libijsku oporbu, rekao je u četvrtak libijski oporbeni čelnik Mahmud Jebril na brifingu za novinare održanom u Saban centru za bliskoistočnu politiku, pri Brookings institutu u Washingtonu.

Predlagatelj zakona o deblokadi 180 milijuna dolara za libijsko Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) je utjecajni demokratski senator John Kerry, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Senata.

Mahmud Jebril, koji predsjedava izvršnim odborom NTC-a, svojevrsnom privremenom vladom istočnog dijela Libije koji nadziru pobunjenici, u petak će voditi libijsko izaslanstvo prilikom posjeta Bijeloj kući.

"Mi smo suočeni sa stvarnom krizom... gotovo smo ostali bez novca", rekao je Jebril, ističući da im je u idućih šest mjeseci potrebno oko tri milijarde dolara.

"Suočeni smo s vrlo akutnim financijskim problemima", rekao je Jebril pozivajući SAD da odmrzne 34 milijarde dolara imovine režima Moamera Gadafija u američkim bankama. Humanitarna situacija u Libiji je "ljudska tragedija u nastajanju", kazao je oporbeni čelnik, ističući kako postoje velike potrebe za odmrzavanjem sredstava te da je riječ o "libijskom novcu".

SAD nije službeno priznao NTC, tako da za sada ne može u njegovu korist odmrznuti sredstva, navodi američka TV mreža MSNBC News.

Jebril je izrazio zahvalnost SAD-u i slobodnom svijetu jer su se zauzeli "protv tiranije" Libiji.

Ističući da je revolucija u Libiji počela miroljubivo, kao i u Tunisu i Egiptu, optužio je Gadafija za genocid i uporabu libijske vojske protiv vlasitog naroda kao "stroja za ubijanje". Iznio je procjenu da je u posljednih 12 tjedana otkako traje pobuna u Libiji ubijeno najmanje 11 tisuća ljudi, dok ih je 750.000 izbjeglo iz zemlje.

(Hina) xdh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙