FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Simpozij o Ruđeru Boškoviću u Dubrovniku

Autor: ipet
ZAGREB, 19. svibnja 2011. (Hina) - Međunarodni znanstveni simpozij "Od Ruđera Boškovića do danas - doprinos hrvatskih znanstvenika svjetskoj znanstvenoj baštini" održat će se u Dubrovniku, rodnom gradu Ruđera Josipa Boškovića, jednoga od najvećih i najpoznatijih hrvatskih znanstvenika i filozofa u svijetu, o 300. obljetnici njegova rođenja od 29. svibnja do 2. lipnja.

Dubrovački simpozij suorganiziraju Institut Ruđera Boškovića (IRB), Grad Dubrovnik i Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića (bivše isusovačko učilište Collegium Ragusinum), a njegovi su pokrovitelji predsjednik Republike Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor, priopćio je danas Ured za odnose s javnošću IRB-a.

Simpozij o tom glasovitom znanstveniku koji je još u 18. stoljeću bio diplomat, poliglot i predstavnik modernog europskog društva okupit će tridesetak cijenjenih znanstvenika iz cijeloga svijeta, od akademika do ravnatelja znanstvenih ustanova i sveučilišta te uglednih tvrtki. Prisustvovat će mu tako Ivo Šlaus, Rolf Heuer, Daniel Denegri, A. J. Stewart Smith, Goran Senjanović, Ivica Kostović, Paško Rakić, Boro Dropulić, Reshef Tenne, Vlasta Bonačić Koutecky, Tonica Valla, Davor Pavuna, Miroslav Radman, Brenda Andrews, Igor Štagljar, Davor Solter, Branimir Šikić, Hedvig Hricak, Siniša Volarević, Dmitrij Krainc, Slobodan Vukičević, Zlatko Bačić, Goran Ungar, Vladimir Hlady, Branko Ruščić, Werner E. G. Mueller, Ivica Martinović, Catherine Brechignac.

Skup će biti otvoren 29. svibnja navečer, a redatelj programa svečanosti je intendant Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlender. Svečani program počet će kulturno povijesnim događajem ispred Ploča na ulazu u Stari Grad, gdje će straža kao u doba Republike u 18. stoljeću puštati goste u Grad. Potom će u Dubrovačkoj katedrali biti prvi put izveden "Requiem" hrvatskoga znanstvenika i skladatelja iz 18. stoljeća Julija Bajamontija, koji će u počast Boškoviću izvesti zbor i orkestar HRT-a.

Dolazak na simpozij najavili su i gradonačelnici nekih europskih gradova i veleposlanici zemalja u kojima je Ruđer Bošković učio i radio.

Osim opsežnoga znanstvenog dijela programa, za sudionike će biti organiziran i povijesni obilazak grada putovima Ruđera Boškovića, koji će uključiti i njegovu rodnu kuću i ljetnikovac, kao i promatranje noćnoga neba s gradskih bedema te posjete muzeju, koncertima i drugim kulturnim događajima.

(Hina) pp/xipet ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙