FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predavanje nobelovca Lehna 20. svibnja o Boškoviću

Autor: ipet
ZAGREB, 16. svibnja 2011. (Hina) - Nobelovac Jean Marie Lehn održat će 20. svibnja na Kemijskom odjelu Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta predavanje o glasovitom hrvatskom znanstveniku Josipu Ruđeru Boškoviću u čast proslave 300. obljetnice njegova rođenja.

Profesor Lehn, koji je 1987. bio jedan od dobitnika Nobelove nagrade za kemiju, bit će prvi predavač na međunarodnome znanstvenom simpoziju "Ruđer Josip Bošković - Physicist and Astronomer" što ga Institut Ruđera Boškovića (IRB) organizira u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu i pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti a u čast proslave 300. godišnjice rođenja Ruđera Boškovića, priopćio je danas Ured za odnose s javnošću IRB-a.

Predavanje profesora Lehna bit će tako i prvo predavanje iz serije "Ruđer Josip Bošković Lectures" koju IRB uvodi u znak obilježavanja te značajne obljetnice.

Nakon predavanja profesoru Lehnu bit će dodijeljena plaketa IRB-a za doprinose u području supramolekularne kemije, a u sklopu boravka u Zagrebu, profesor Lehn će 19. svibnja posjetiti IRB, a 21. svibnja Varaždin.

Jean Marie Lehn dobio je Nobelovu nagradu za svoja istraživanja o kemijskom temelju za "molekularno prepoznavanje" koje igra fundamentalnu ulogu u biološkim procesima. Tijekom godina rad ga je doveo do definiranja novoga polja kemije nazvanog "supramolekularna kemija" koje se bavi složenim entitetima koji nastaju udruživanjem dvije ili više kemijskih vrsta, a drže se zajedno pomoću ne-kovalentnih intermolekulskih sila. Nakon toga, polje "supramolekularne kemije" razvilo se u kemiju "samoorganizacijskih" procesa i u "adaptivnu kemiju".

Simpozij "Ruđer Josip Bošković - Physicist and Astronomer" prvi je od dva velika događaja kojima će IRB obilježiti 300. godišnjicu rođenja znanstvenoga vizionara po kojemu nosi ime, a drugi je međunarodni znanstveni simpozij od 29. svibnja do 2. lipnja u Dubrovniku.

(Hina) pp/xipet yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙