FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JAR: oporba ojačala na lokalnim izborima

Autor: rtom
JOHANNESBURG, 19. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - S gotovo 24 posto glasova osvojenih na lokalnim izborima, prema prvim podacima u četvrtak, južnoafrička oporba napredovala je zbog narodnog nezadovoljstva načinom na koji zemlju vodi Afrički nacionalni kongres (ANC), koji još uživa veliku podršku zbog rušenja rasističkog režima prije 17 godina.

Konačni rezultati lokalnih izbora održanih u srijedu u najvećem afričkom gospodarstvu očekuju se tijekom vikenda, objavilo je Neovisno izborno povjerenstvo.

ANC će slaviti pobjedu, no prvi rezultati o 62,5 posto glasova za ANC u odnosu na 67,7 posto 2006., otkrivaju nezadovoljstvo birača načinom na koji vladajući vode zemlju.

Glavna oporbena stranka, Demokratska alijansa (DA), prema prvim je rezultatima osvojila 24 posto glasova, što je znatan porast u odnosu na 14 posto iz 2006.

Podaci se temelje na prebrojavanju 6 milijuna glasova od 23 milijuna upisanih birača i prerano je nagađati o konačnom ishodu.

ANC, nekad oporbeni ilegalni pokret koji je srušio apartheid, u narodu još uživa poštovanje te je kampanju vodio i na palim junacima u borbi protiv apartheida. Stanovništvo, međutim, danas traži vodu, struju i obrazovanje u naseljima za siromašne gdje su nestašice svakodnevna pojava.

Unatoč milijardama dolara utrošenim u iskorjenjivanje siromaštva, rezultati kaskaju te porezni obveznici traže odgovornost za trošenje javnog novca i traže raščišćavanje korupcije.

Loši izborni rezultati umanjit će izglede predsjednika JAR-a Jacoba Zume da bude izabran na čelo ANC-a iduće godine kada će se birati stranačko vodstvo.

DA, stranka koju vodi bivša novinarka Helen Zille, u kampanji je isticala svoje uspjehe ostvarene u Capetownu gdje je na vlasti.

Analitičari drže da će izbori potaknuti rađanje novog nerasnog bloka koji će odluke donositi na temelju sposobnosti stranke da uspješno vlada, a ne više na težnji da dokine vladavinu bijele manjine.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙