FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Južnoafrički lokalni izbori, ispit za ANC

Autor: rtom
JOHANNESBURG, 18. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Južnoafrikanci su u srijedu izašli na birališta na lokalne izbore koji su važan ispit za budućnost vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), suočenog s ogorčenjem nacije nezadovoljne rezultatima koje je ANC ostvario u 17 godina od pada apartheida.

Bivši pokret otpora protiv rasističkog režima, ANC je vladajuća stranka koja živi na staroj slavi osloboditelja te je i dalje izborni favorit. Međutim, ogorčeni nefunkcioniranjem javnih službi i bijedom u siromašnim četvrtima, birači bi se mogli okrenuti oporbi ili bojkotirati izbore.

Rječit primjer je kašnjenje otvaranja birališta u siromašnoj četvrti Zandspruit blizu Johannesburga zbog prekida električne struje, a nestašice struje i vode uobičajene su u siromašnim naseljima koja žive s gomilama neodvezenog smeća zbog manjkavih komunalnih usluga.

Od uspostave višerasne demokracije 1994. godine, napredak je ostvaren i danas 93 posto kućanstava ima izvor vode blizu kuće, u usporedbi sa 62 posto prije 17 godina. Na elektrodistribucijsku mrežu priključeno je 84 posto kućanstava, a nekad je takvih bilo samo 36 posto. Najteže je u ruralnim područjima koja su i dalje siromašna crnačka geta prepuštena samima sebi te najsiromašnije muči osjećaj posvemašnje napuštenosti, što bi moglo utjecati na izborne rezultate.

Prema anketi od ponedjeljka, ANC bi mogao dobiti 58,3 posto glasova ili osam posto manje nego 2006., a glavna oporbena stranka, Demokratska alijansa (DA), računa osvojiti 20 posto.

"Naša demokracija sazrijeva i ljudi počinju shvaćati da treba glasovati na temelju ocjene sposobnosti stranaka da djeluju", objavila je Helen Zille, predsjednica DA, koja nadzire Capetown te je poručila: "Nijedna stranka ne može zauvijek zadržati birače".

ANC je u kampanji igrao na ulogu osloboditelja te je predsjednik Jacob Zuma čak pozvao birače da glasuju za stranku u spomen na mrtve heroje u borbi protiv apartheida.

Zuma je u utorak posjetio prvog crnačkog predsjednika, 92-godišnjeg Nelsona Mandelu, koji se oporavlja od teške respiratorne infekcije.

U zemlji obilježenoj desetljećima bolne rasne segregacije, poruka o oslobođenju još djeluje u crnih birača i 60-godišnji umirovljenik Malixole Gobelo obećaje "glasovati za ANC jer me on oslobodio". "Podržavat ću tu stranku do smrti", rekao je.

Srijeda je proglašena slobodnim danom, a konačni izborni rezultati bit će objavljeni u petak.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙