FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Norveški kralj navodno lobirao u Sloveniji

Autor: lfia
LJUBLJANA, 19. svibnja 2011.(Hina) - Slovenska vlada mijenja nekoliko mjeseci star zakon o digitalnoj radiodifuziji što je, smatraju slovenski mediji, rezultat pritisaka privatnih televizijskih programa, neki čak tvrde da je za novo rješenje koje odgovara jednom stranom investitoru lobirao i sam norveški kralj Harald V.

Za promjene zakona najzainteresiraniji je norveški nacionalni operater Telenor, odnosno njegova tvrtka u Sloveniji kojoj do sada nije uspijevalo prodrijeti na tržište multipleksa.

Prema novom zakonskom prijedlogu, koji je upućen u jednomjesečnu javnu raspravu, javni multipleks preko odašiljača Slovenske televizije više se neće smjeti koristiti za emitiranje digitalnog signala za komercijalne televizijske programe, objavili su u ćetvrtak slovenski mediji.

Promjene zakone po nekim ocjenama pogoduju Norkringu, slovenskoj podružnici istoimene norveške tvrtke koja je u vlasništvu nacionalnog operatera Telenor. Norkringove usluge emitiranja digitalnog signala za sada koriste samo manje televizijske postaje.

Protiv zabrane korištenja javnog multipleksa za komercijalne programe odmah su se izjasnili na nacionalnoj televiziji, ali i u vodećoj komercijalnoj televizijskoj postaji POP-TV. Njezin program je od prelaska na digitalno emitiranje krajem prošle godine gledateljima dostupan preko mreže javnog multipleksa u vlasništvu javne televizije, navodi u četvrtak ljubljanski "Dnevnik".

List navodi da producenti komercijalnih programa preferiraju javni multipleks jer on omogućava gledanost na cijelom teritoriju Slovenije, što Norkringu koji svoju mrežu odašiljača još razvija za sada nije uspjelo.

Zato ocjenjuju da slovenska vlada naglu izmjenu zakona nije predložila zbog prilagođavanja europskim direktivama, nego pod izravnim pritiskom i lobiranjem iz Norveške, navode mediji.

Ako se primijeni novi zakon i javnoj televiziji onemogući iznajmljivanje kapaciteta svog multipleksa za emitiranje komercijalnih televizijskih programa, Slovenska javna televizija ostat će bez 800.000 eura planiranih prihoda u ovoj godini, izjavio je za ljubljanski "Dnevnik" ravnatelj Slovenske televizije Marko Filli. On tvrdi da bi se stranom konkurentu tako dala prednost što bi ga dovelo i monopolni položaj.

Još nervoznije na prijedlog zakonskih izmjena reagirao je "Pro plus", producent i vlasnik najgledanije komercijalne televizije POP-TV.

U izjavi koju prenose mediji, vlasnik najgledanijeg komercijalnog programa aludira kako je za interes norveške tvrtke prilikom svog nedavnog posjeta Sloveniji lobirao i sam norveški kralj Harald V.

"Pritisci, prijetnje i lobiranje norveške multinacionalne tvrtke dosegli su vrhunac prigodom posjeta kraljevskog para Sloveniji i potpisom memoranduma o norveškoj donaciji u visini 14,4 milijuna eura", naveo je u priopćenju "Pro plus".

Ministar visokog školstva i tehnologije Gregor Golobič, u okviru čijeg resora je i područje telekomunikacija, zanijekao je za "Dnevnik" svaku vezu između novog zakonskog rješenja i posjeta norveškog kralja Ljubljani.

Izmjene su se počele pripremati prije nekoliko mjeseci u skladu s europskim direktivama, rekao je Golobič, dodajući da se on prilikom posjeta Haralda V. Sloveniji od 9. do 11. svibnja nije sastao ni s kraljem ni s članovima norveškog gospodarskog izaslanstva.

U javnosti se se međutim pojavile da je Norkring u više navrata vršio pritisak na slovensku vladu, tražeći da zakon o digitalnoj radiodifuziji promijeni i otvori za konkurenciju, te da je zaprijetio kako će se u suprotnom obratiti Europskoj komisiji.

Simptomatično je da je prijedlog novog rješenja koje Norkring postavlja u potencijalno monopolni položaj nakon što je Slovenijom potpisala memorandum o korištenju " norveškog financijskog mehanizma" od preko 14 milijuna eura. što se dogodilo prilikom kraljeva posjeta Ljubljani, navode mediji.

Norkring je u razvoj multipleksa za širenje digitalnog signala do sada u Sloveniji uložio šest milijuna eura. Osim u Sloveniji s istom je uslugom prisutan još i na belgijskom tržištu.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙