FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Božinović na otvorenju Hrvatsko-norveškog stručnog foruma

Autor: kgab
ZAGREB, 12. svibnja 2011. (Hina) - Hrvatsko članstvo u NATO-u označilo je početak novog razdoblja suradnje između Hrvatske i Norveške, a ona će se i dalje razvijati u prijateljskom i partnerskom duhu na korist obje zemlje, izjavio je u četvrtak u Zagrebu hrvatski ministar obrane Davor Božinović na otvaranju Hrvatsko-norveškog stručnog Foruma.

"Hrvatsko članstvo u NATO predstavlja početak novog razdoblja suradnje između Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške. Naš je idući cilj punopravno članstvo u Europskoj uniji. Čvrsto vjerujem da će se naša suradnja nastaviti razvijati u prijateljskom i partnerskom ozračju na korist obje zemlje", rekao je Božinović.

Kroz svoje članstvo u NATO-u Hrvatskoj su širom otvorena vrata za suradnju na području vojnih istraživanja i razvoja što igra važnu ulogu u razvoju njezinih sveukupnih obrambenih sposobnosti, rekao je Božinović istaknuvši da Hrvatska mora povećati svoju gospodarsku konkurentnost kako bi još učinkovitije sudjelovala u aktivnostima Saveza.

Dodao je da ovaj forum predstavlja odličnu priliku za razmjenu ideja, mišljenja i iskustava.

Norveški ministar trgovine i industrije Halvard Ingebrigtsen izjavio je da prošlogodišnja gospodarska razmjena između dviju zemalja u iznosu od 65 milijuna eura pokazuju da Hrvatska i Norveška ne iskorištavaju moguće potencijale suradnje. Međutim, istaknuo je da se Hrvatska jako brzo razvija, te dodao da će se Hrvatskoj kada postane članicom EU-a "otvoriti mogućnosti za dublju i širu suradnju", posebice na području gospodarstva i ulaganja.

Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Vesna Trnokop Tanta istaknula je da HGK prepoznaje velike mogućnosti u bilateralnoj suradnji i to na području obrambene industrije, energetskih sustava i geo-informacijske tehnologije.

Tijekom foruma održat će se i četiri specijalizirana seminara, među kojima će jedan biti posvećen i suradnji na području hrvatsko-norveške vojne industrije. Također, radi se i o seminarima koji će obuhvatiti područja suradnje na obnovljivim izvorima energije, geografskim informacijama i tehnologijama izgradnje tunela i podzemnih građevina. Seminar na temu hrvatsko-norveške vojne industrije organizira norveška tvrtka "Innovation Norway" u suradnji s norveškom Udrugom za obrambenu i sigurnosnu industriju i Hrvatskom gospodarskom komorom.

Stručni forum organiziran je povodom službenog posjeta norveškog kralja Haralda V. i kraljice Sonje, koji borave u državnom posjetu Republici Hrvatskoj u četvrtak i petak.

(Hina) xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙