FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović: važan posjet norveškog kraljevskog para

Autor: dmus
ZAGREB, 12. svibnja 2011. (Hina) - Norveška je jedna od najrazvijenijih i najuspješnijih zemalja u Europi i svijetu pa je suradnja s njom iznimno značajna za Hrvatsku, rekao je u četvrtak u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenivši posjet norveškog kralja Haralda V. i kraljice Sonje važnim događajem za odnose dviju zemalja.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka izaslanstava Norveške i Hrvatske u Uredu predsjednika, Josipović je rekao kako je Norveška "sjajan primjer za to kako zemlja koja službeno nije članica EU zapravo živi europski život".

"Zato nije sporno kad Hrvatska sutra postane članica EU da će se otvoriti nove mogućnosti suradnje, zahvaljujući posebnim odnosima koje Norveška ima s EU", rekao je Josipović.

Hrvatski predsjednik kazao je kako su odnosi Norveške i Hrvatske tradicionalno iznimno dobri još od Drugog svjetskog rata, kad su neki hrvatski zatočenici uživali naklonost norveškog naroda za vrijeme deportacije koju su proveli nacisti.

Tako je, dodao je Josipović, ostalo do danas, jer je Norveška Hrvatsku snažno podržavala u ostvarenju neovisnosti i pristupu NATO savezu, ali i europskim nastojanjima.

Bitna tema razgovora bila je i jačanje gospodarske suradnje, pri čemu će po Josipovićevim riječima, kruna tih nastojanja biti današnji hrvatsko-norveški gospodarski forum.

Norveški kralj ali i cijelo izaslanstvo, istaknuo je Josipović, iskazali su osobit interes za stanje u jugoistočnoj Europi i regionalnu suradnju, izrazivši potporu njezinu jačanju.

"Ta je podrška tim značajnija jer je Norveška, zajedno s drugim skandinavskim zemljama, pokazala kako se teška povijest (međusobnih odnosa) može pretvoriti u sjajne međusobne odnose susjeda koji su nekada ratovali", kazao je hrvatski predsjednik.

Josipović je podsjetio kako je Norveška na mnoge načine, ne samo financijski, pomagala mnoge projekte u Hrvatskoj, istaknuvši kako će u petak u Šibeniku s kraljevskim parom nazočiti vrhuncu jednog takvog nastojanja Norveške da sudjeluje u razvoju Hrvatske. Predsjednik Josipović sa suprugom Tatjanom i norveški kraljevski par u Šibeniku će u petak uveličati otvaranje pomorskog inovacijskog centra "iNavis", zajedničkog projekta Kraljevine Norveške i RH.

Norveški Harald V. potvrdio je novinarima kako dvije zemlje imaju izvrsne odnose i podsjetio kako Norveška blisko surađuje s Hrvatskom od njezinog stjecanja samostalnosti, uvijek s ciljem doprinosa njezinom društveno-gospodarskom napretku i potpore integraciji Hrvatske u europske i euroatlantske strukture.

"Posljednjih se godina Hrvatska razvila začuđujućom brzinom i to mora biti ohrabrenje drugim zemljama regije", naglasio je norveški suveren.

Harald V. kazao je da će hrvatsko-norveški poslovni forum biti potvrda značajnog potencijala za jačanje gospodarske suradnje dviju zemalja u raznim područjima poput obnovljivih izvora energije i tehnologije zaštite okoliša. Također je podsjetio kako Hrvatska i Norveška imaju snažno pomorsko naslijeđe pa je pomorski sektor uvijek imao središnje mjesto u bilateralnim odnosima.

"Mnogi norveški brodovi izgrađeni su u hrvatskim brodogradilištima, a hrvatski pomorski časnici služe u Norveškoj trgovačkoj mornarici", kazao je norveški kralj.

Govoreći o posjetu Šibeniku kralj Harald izrazio je nadu da će inovacijski centar biti mjesto u kojem će Hrvatska i Norveška moći zajednički iskazati svoju stručnost u pomorskom sektoru.

Ustvrdivši su kako veze između dva naroda sve snažnije, Harald V. napomenuo je kako se samo prošle godine u prirodne i kulturne ljepote Hrvatske osobno moglo uvjeriti više od 100 tisuća norveških turista.

"Hrvatska i Norveška zbližile su se i na temelju vrijednosti koje dijele, jer su solidarnost i prijateljstvo temelj za mir i razvitak u našem dijelu svijeta", zaključio je norveški kralj izjavu za novinare.

Nakon svečanog ručka koji je u čast kralja Haralda i kraljice Sonje priredio predsjednik Josipović sa suprugom, norveški suveren će tijekom poslijepodneva posjetiti Hrvatski sabor i vladu, gdje će se sastati s Lukom Bebićem i Jadrankom Kosor, a potom će s predsjednikom Josipovićem otvoriti hrvatsko-norveški gospodarski forum.

(Hina) xdmus ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙