FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Netanyahu ponavlja uvjete za mir s Palestincima

Autor: vrad
JERUZALEM, 16. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovno je u ponedjeljak izložio uvjete koje želi ostvariti u okviru mirovnog ugovora s Palestincima o kojima je, po njegovim riječima, postignut "širok konsenzus" u Izraelu.

"Naselja (židovska na Zapadnoj obali) moraju ostati pod našim nadzorom. Izrael treba priznati kao državu židovskog naroda i njegova prijestolnica mora ostati nepodijeljeni Jeruzalem", rekao je na početku parlamentarne sjednice.

"Za problem (palestinskih) izbjeglica mora se pronaći rješenje izvan izraelskih granica, a mirovni ugovor mora omogućiti prekid sukoba i (palestinskih) zahtjeva prema Izraelu", ponovio je.

Netanyahu je usto istaknuo da svaki mirovni ugovor mora ispuniti sigurnosne uvjete u Izraelu i obuhvatiti "izraelsku dugoročnu vojnu nazočnost u Jordanskoj dolini" duž istočne granice Zapadne obale s Jordanom.

"Ako se odluče (Palestinci) za put mira i odustanu od nasilja, shvatit će da smo spremni za mir i za nagodbe", dodao je, nastojeći na činjenici da se buduća palestinska država mora "demitalizirati".

Netanyahu je usto upozorio na nuklearne planove Irana koji optužuje da želi proizvesti atomsko oružje.

Natanyahu koji u četvrtak putuje u Sjedinjene Države, u petak se treba sastati s predsjednikom Barackom Obamom, a 24. svibnja treba održati politički govor u dvama domovima Kongresa koji se sastaju na izvanrednoj sjednici.

(Hina) xvrad ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙