FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudine: strojovođa Palinić: kočio sam,... nije išlo

Autor: zjur
SPLIT, 16. svibnja 2011. (Hina) - Svjedočenjem strojovođe Joška Palinića na splitskom je Županijskom sudu danas nastavljeno suđenje za željezničku nesreću u Rudinama u srpnju 2009. kad je zbog iskliznuća putničkog nagibnog vlaka na pruzi Zagreb - Split poginulo šest i ozlijeđeno 55 ljudi.

Zbog udarca u glavu koji je zadobio u željezničkoj nesreći strojovođa se, kako je rekao, nije mogao baš svega sjetiti jer je "nakon nesreće dosta vremena proveo na bolovanju posjećujući liječnike, posebice psihijatre, zbog čega se prošli mjesec nije pojavio na ročištu".

"Sve je bilo normalno dok nismo prošli tunel u Labinu Dalmatinskom. Tamo se inače zbog velike strmine mora smanjiti brzina, no unatoč tomu osjetio sam da mi vlak 'bježi'. Kad smo prošli tunel, vlak se ubrzavao. Kočio sam. Aktivirao sam sve tri kočnice. Kočio sam i po disku, i po motoru, i po tračnicama, a uza sve to upotrijebio i pijesak. Nije išlo. Nakon toga se više ničega ne sjećam", rekao je strojovođa Palinić.

Na upit predsjednika sudskog vijeća suca Damira Romca, Palinić je potvrdio kako je prije polaska u Split pregledao nagibni vlak, dodavši da nije primijetio nikakve probleme s vlakom. Vlakove vozi ukupno 20 godina, a nagibne pet. U poslu je imao samo jednu manju nesreću, bez posljedica, ispričao je, a vijeće je ustvrdilo kako Palinić u vrijeme nesreće nije bio pod utjecajem alkohola, niti je bolovao od neke bolesti.

Optužnica tereti bivšega direktora HŽ-a Ivana Medaka, direktora i savjetnika tvrtke "Intrade" Ivana Tomaškovića i Jozu Bazinu te voditelja protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu Dragu Rogulja i vatrogasca DVD-a "Stružac" Branka Tišljara da su sudjelovali u nabavi i upotrebi retardanta TG-300, nanošenje kojega je na tračnice uzrokovalo nesreću te da su bili svjesni posljedica.

(Hina) xzjur yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙