FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: rast prometa i narudžbi industrije u ožujku

Autor: nbrc
ZAGREB, 16. svibnja 2011. (Hina) - Ukupni promet hrvatske industrije u ožujku je bio veći za 3,6 posto u odnosu na veljaču, a u odnosu na ožujak prošle godine porastao je za 10,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Po tržištima, promet je u ožujku na godišnjoj razini na domaćem tržištu smanjen za 3,7 posto, a na stranom tržištu veći je za 33,3 posto.

Godišnja usporedba na razini glavnih industrijskih grupacija (GIG) pokazuje rast ukupne prodaje intermedijarnih proizvoda za 11,4 posto, energija za 6,3 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5 posto.

Istodobno je ukupna prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju na godišnjoj razini u ožujku ove u odnosu na isti mjesec prošle godine smanjena za 18,3 posto, a kapitalnih proizvoda za 2,3 posto.

Promet industrije na godišnjoj je razini bilježio rast u siječnju i veljači, a ukupno je u prvom tromjesečju promet industrije porastao za 8,3 posto u odnosu na prvi lanjski kvartal.

Podaci o novim narudžbama industrije pokazuju pad u ožujku u odnosu na veljaču za 5,7 posto.

U odnosu na ožujak prošle godine ukupne nove narudžbe industrije u Hrvatskoj povećane su za 53,5 posto.

Statistika pritom bilježi rast narudžbi na domaćem tržištu za 13,8 posto, dok je rast narudžbi veći od 200 posto.

Podaci prema GIG-u pokazuju rast narudžbi netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 133,6 posto, kapitalnih proizvoda za 57,2 posto, intermedijarnih proizvoda za 23,9 posto, dok su smanjene narudžbe trajnih proizvoda za široku potrošnju i to za 4,9 posto.

Prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi u siječnju je zabilježila blagi rast na godišnjoj razini, za 1,4 posto, da bi u veljači narudžbe snažno porasle, za 60,6 posto, a u ožujku porasle za 53,5 posto. Kumulativno su u prva tri mjeseca ove godine narudžbe industrije porasle za 34 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

(Hina) xbn ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙