FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neočekivani pad narudžbi u njemačkoj industriji

Autor: mkuz
BERLIN/ZAGREB, 5. svibnja 2011. (Hina) - Narudžbe u njemačkoj industriji neočekivano su pale u ožujku, po najvišoj stopi u više od dvije godine, pokazali su u četvrtak objavljeni službeni podaci njemačke vlade.

Industrijske su narudžbe u ožujku potonule po sezonski prilagođenoj stopi od četiri posto u odnosu na prethodni mjesec, objavilo je ministarstvo gospodarstva i tehnologije. To je njihov najveći pad od siječnja 2009. kada su se smanjile za 6,6 posto.

Ujedno je revidiran podatak za veljaču koji sada pokazuje rast u visini 1,9 posto. U siječnju broj narudžbi uvećan je za 3,1 posto.

Snažan pad narudžbi u ožujku uzrokovala je slabija potražnja na domaćem tržištu ali i iz inozemstva. Tako su domaće narudžbe pale 3,5 posto a inozemne 4,3 posto.

U dvomjesečnom razdoblju koje uključuje veljaču i ožujak i bolji je pokazatelj stanja budući da isključuje eventualne jednokratne faktore, njemačka je industrija zabilježila rast narudžbi za 1,4 posto u odnosu na prethodna dva mjeseca. Pritom su domaće narudžbe porasle za 2,6 a inozemne za 0,4 posto.

Na godišnjoj su razini narudžbe u ožujku porasle za 9,7 posto. Podatak o rastu u veljači ujedno je ponovno revidiran, i to na 19,6 posto. Ekonomisti su za ožujak prognozirali rast u visini 15,4 posto.

U dvomjesečnom razdoblju koje uključuje veljaču i ožujak ukupne su narudžbe u odnosu na isto razdoblje lani porasle za 14,3 posto, pri čemu su domaće uvećane za 10,6 a inozemne 17,6 posto.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙