FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak 16. svibnja

Autor: dvla
ZAGREB, 16. svibnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak 16. svibnja.

KATOWICE - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor sudjelovat će na Europskom ekonomskom kongresu u Katowicama u Poljskoj. Uz premijerku Kosor, na Kongresu će sudjelovati predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek te predsjednici vlada Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke, Donald Tusk, Viktor Orban, Iveta Radičova i Petr Nečas. Predsjednici vlada i predsjednik Europskog parlamenta održat će zajedničku konferenciju za novinare.

RIM - Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovat će na ministarskoj konferenciji Ujedinjenih naroda "Globalno upravljanje i reforma Vijeća sigurnosti UN-a". Cilj jednodnevne konferencije je omogućiti otvorenu razmjenu stajališta o reformi Vijeća sigurnosti i pokušati doći do konkretnih i konstruktivnih prijedloga za nastavak međuvladinih pregovora koji se odvijaju na plenarnim zasjedanjima Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku. Na konferenciji, koja će okupiti više od stotinu država članica UN-a, posebno će se raspravljati o temama regionalne zastupljenosti u Vijeću sigurnosti, reformi metoda i procedura rada te prijedlozima o kriterijima za članstvo u ovom tijelu. Tijekom boravka u Rimu ministar Jandroković održat će na marginama konferencije niz bilateralnih sastanaka na kojima će predstaviti posljednje aktivnosti koje hrvatska vlada poduzima u završnici pregovora s Europskom unijom.

DUBROVNIK - Trinaesti sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska - Europska unija. Teme su stanje procesa pregovora i odnosi EU-a i RH, Poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava, Europsko gospodarstvo i tržišno natjecanje, Regionalna politika - prekogranična suradnja i Komunikacija s građanima u kontekstu pripreme za referendum o članstvu u EU. Na kraju sastanka bit će usvojena zajednička izjava i preporuke.

DEN HAAG - Obrane dvojice hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, nepravomoćno osuđenih pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, predat će najave žalbi na prvostupanjsku presudu dok haaško tužiteljstvo do petka još nije željelo otkriti hoće li se žaliti. U ponedjeljak po pravilima ICTY-ja istječe posljednji rok za podnošenje najave žalbe na presudu kojom su 15. travnja general Gotovina i Markač proglašeni krivima i osuđeni na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj, dok je general Ivan Čermak oslobođen svake odgovornosti i pušten na slobodu.

BETLEHEM - Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano sastat će se s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Dežurni urednici:

Noć: Bernard Ćavar

Prijepodne: Domagoj Janković

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Duška Gerić Koren

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙