FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 15. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

NEW YORK - Newyorški tužitelji optužili su u nedjelju predsjednika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna (62) za seksualni napad, pokušaj silovanja i nezakonito zatočenje sobarice u hotelu u New Yorku, objavila je policija. Predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda i potencijalni kandidat francuskih socijalista na predstojećim predsjedničkim izborima iduće godine, Dominique Strauss-Kahn uhićen je i priveden u subotu navečer u New Yorku. Uhićen je u zračnoj luci Johna F. Kennedyja samo 10 minuta prije polijetanja Air Franceova zrakoplova za Pariz, u kojemu se nalazio, izjavio je glasnogovornik njujorške policije Paul Browne Očekuje se da će se Strauss-Kahn tijekom dana pojaviti pred sudom i očitovati o optužnici. Njegov odvjetnik Benjamin Brafman za Reuters je e-mailom izvijestio kako će šef MMF-a pred sucem izjaviti da se ne osjeća krivim. Sobarica (32) u Sofitelovu hotelu na Times Squareu podnijela je prijavu, nakon što je uspjela pobjeći iz apartmana u kojemu se dogodio navodni napad, objasnio je glasnogovornik Browne te dodao kako je Strauss-Kahn nakon incidenta u brzini napustio hotel, o čemu svjedoči mobitel koji je ondje ostavio. "Sobarica je policijskim inspektorima ispričala da je Strauss-Kahn izašao iz kupaonice gol, potrčao hodnikom apartmana prema njoj, ugurao je spavaću sobu, pokušavši je silovati. Pokušala ga je odgurnuti, no on ju je hodnikom odvukao do kupaonice i ondje je nastavio zlostavljati", prenio je Browne. "Također ju je pokušao zaključati u hotelskoj sobi", rekao je Browne, te dodao kako Strauss-Kahn nema diplomatski imunitet.

ZUERICH - Stanovnici najnaseljenijeg švicarskog kantona Zuericha u nedjelju su izašli na birališta kako bi na referendumu odlučili o dva pitanja vezana uz potpomognuta samoubojstva - treba li takvu praksu staviti u potpunosti izvan zakona, odnosno treba li je i dalje dopuštati stranim državljanima ili takvu 'pomoć' ograničiti samo na domicilno stanovništvo, javljaju AFP i BBC. Pomoć pri suicidu u Švicarskoj je legalna već desetljećima i posljednje ankete pokazuju da ono i dalje ima potporu među velikom većinom stanovništva, koje vjeruje da pojedinac ima pravo sam odlučiti kako će i kada umrijeti. Stoga potpuna zabrana koju je predložila Evangelistička demokratska unija ima vrlo malih izgleda za prolaz. No, puno je neizvjesnije hoće li stanovnici Zuericha dopustiti da se asistirano samoubojstvo i dalje dopušta stranim državljanima. Posljednjih je godina, naime, Zuerich često bio na naslovnicama zbog tzv. "samoubilačkog turizma", teško bolesnih stranaca koji dolaze u grad kako bi im udruga Digtnitas omogućila dostojanstvenu smrt. Dignitas je osnovan 1998. godine. Njegova je temeljna ideja bila pomoći smrtno oboljelim osobama da svoj život završe kada oni to žele, no uz pomoć kvalificiranog medicinskog osoblja. Riječ je uglavnom o teško bolesnim ljudima, a kod nekih bol ili psihičke smetnje postaju toliko snažne da u potpunosti preuzmu kontrolu nad njihovim svakodnevnim životom. U slučaju da se bilo tko od njih predomisli i poželi odustati o uzimanja smrtonosne količine lijekova, procedura se prekida. Po podacima Dignitasa tijekom 2010. njihove usluge iskoristilo je 1138 osoba, među kojima je bilo najviše Nijemaca (592), zatim Francuza (102), te nekoliko desetaka osoba iz Italije, Španjolske i SAD-a.

DUBLIN - Britanska kraljica Elizabeta II. u utorak će doputovati u prvi posjet Irskoj nekog britanskog monarha od njezina osamostaljenja 1922., no tome povijesnome događaju i kraljici već otvoreno prijete neki republikanski disidenti, zbog kojih će na ulicama Dublina biti raspoređeni brojni policajci i vojska. Osam tisuća policajaca i dvije tisuće vojnika bit će mobilizirano tijekom kraljičina boravka u Irskoj, a u posljednjih je nekoliko dana već uhićeno više desetaka osoba, za koje se pretpostavlja da pripadaju disidentskom republikanskom pokretu. "Kraljica ovdje nije dobrodošla", rekao je krajem travnja jedan maskirani muškarac tijekom okupljanja u Derryju, objasnivši kako je za kraljicom "raspisana tjeralica zbog ratnih zločina". On je kazao kako govori u ime Prave IRA-e, izolirane grupe irskih ekstremista kojoj se pripisuje niz nedavnih napada u Ulsteru, među kojima je i ubojstvo policajca u travnju. Opasnost je toliko velika da je službeni Dublin dopustio britanskim policajcima zaduženim za osiguranje Elizabete II. da budu naoružani, prenijeli su mediji. Irski ministar pravosuđa Alan Shatter izjavio je kako se posjetu Elizabete II. protivi tek vrlo mala i ekstremna skupina Iraca. Iz Sinn Feina, koji se često optužuje za veze s IRA-om, ranije su rekli kako su protiv preranog posjeta kraljice Elizabete Irskoj, no njezin predsjednik Gerry Adams nedavno je izjavio kako je to jedinstvena prilika za uspostavljanje novih odnosa koji će se temeljiti na jednakosti i međusobnom poštivanju te se takvim komentarom uklopio u mišljenje velike većine stanovnika Irske.

TEL AVIV - Jedna je osoba poginula, a sedam ih je ozlijeđeno kada se kamion izvan kontrole zaletio u vozila i pješake u Tel Avivu u nedjelju, na dan kada Palestinci obilježavaju "Nakbu" (katastrofu), palestinski egzodus nakon osnivanja države Izraela u svibnju 1948. godine. Glasnogovornik policije Micky Rosenfeld identificirao je vozača kao stanovnika arapskog sela Kafr Kasema u središnjem Izraelu i izjavio je da je uhićen. Policija istražuje radi li se o nesreći ili namjernom napadu. Očevici su rekli da je kamion pomeo automobile, autobus i pješake uzduž dva kilometra dugačkog dijela ceste. Vozač tvrdi da je izgubio kontrolu nad kamionom zbog probušene gume. Zbog godišnjice Nakbe izraelska policija je u visokoj pripravnosti, a u zemlji vlada napeto ozračje. Prije 63 godine oko 760.000 Palestinaca napustilo je ili je bilo prisiljeno napustiti Izrael. UN procjenjuje broj izgnanih i njihovih potomaka na 4,8 milijuna. Rezolucija UN-a 194 nalaže da se svim prognanima koji to žele omogući što brži povratak.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙