FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 15. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 9,30 sati:

ZAGREB - Obrane dvojice hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, nepravomoćno osuđenih pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, u ponedjeljak će predati najave žalbi na prvostupanjsku presudu dok haaško tužiteljstvo do petka još nije željelo otkriti hoće li se žaliti. U ponedjeljak po pravilima ICTY-ja istječe posljednji rok za podnošenje najave žalbe na presudu kojom su 15. travnja general Ante Gotovina i Mladen Markač proglašeni krivima i osuđeni na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj, dok je general Ivan Čermak oslobođen svake odgovornosti i pušten na slobodu. Odvjetnici generala Gotovine i Markača Luka Mišetić i Goran Mikuličić najavili su kako će žalbe podnijeti u ponedjeljak dok se u uredu haaškoga tužiteljstva u petak nije moglo doznati hoće li se i ono žaliti jer je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz bio na službenom putu. Obrane generala Gotovine i Markača nisu željele otkriti žalbene osnove koje će biti navedene u najavama žalbi, no otkrili su da će njihovi odvjetnički timovi biti ojačani. Timu generala Gotovine priključit će se švicarski odvjetnik Guenael Mettraux, koji je na ICTY-ju dosad uspješno branio generala Armije BiH Sefera Halilovića i makedonskog ministra unutarnjih poslova Ljubu Boškoskoga. Odvjetnik generala Markača Goran Mikuličić nije želio otkriti ime britanskog odvjetnika s kojim se pregovara o priključenju njegovoj obrani.

MILANO - Talijanski birači počeli su u nedjelju ujutro glasovati na lokalnim izborima koji će pokazati u kojoj su mjeri suđenja za korupciju i seksualne afere ugrozili popularnost premijera Silvija Berlusconija. Gotovo četvrtina, odnosno 13 od 60 milijuna stanovnika Italije, pozvana je na birališta u 1310 gradova i općina te u devet pokrajina, a očekuje se da će odziv biti slab u naciji razočaranoj političarima i njihovim aferama. Biraju se gradonačelnici u 11 gradova s više od 100 tisuća stanovnika, uključujući Milano, Napulj, Torino i Bolognu. Drugi krug izbora je 29. i 30. svibnja. Dvije godine prije parlamentarnih izbora, lokalni izbori velika su kušnja za premijera Berlusconija kojemu je popularnost pala na 30 posto, najniže otkako je 2008. treći put došao na vlast. Sve će oči biti uprte u Milano, ekonomsku prijestolnicu Italije i Berlusconijevu biračku bazu. Tamo po anketama kandidatkinja Berlusconijeve stranke Letizia Moratti ima oko pet posto prednosti ispred kandidata ljevice, odvjetnika Giuliana Pisapije. Berlusconi je osobno sudjelovao u kampanji za gradonačelničke izbore u Milanu. U Torinu i Bologni, tradicionalno "crvenim" gradovima, očekuje se uvjerljiva pobjeda ljevice, dok je situacija posve neizvjesna u Napulju, gradu kojeg guši kriza s odvozom smeća. Birališta u prvom krugu izbora bit će otvorena i u ponedjeljak, do 13 sati kada počinje prebrojavanje glasova.

JERUZALEM - Tisuće izraelskih policajaca mobilizirano je u nedjelju na osiguranju u Istočnom Jeruzalemu i na sjeveru Izraela uoči početka obilježavanja godišnjice "Nakbe" (katastrofe), palestinskog egzodusa nakon osnivanja države Izraela u svibnju 1948. godine. "Mobilizirali smo tisuće policajaca i razmjestili ih na osjetljiva područja, posebice u Istočnom Jeruzalemu i području Wadi Are", većinom Arapima nastanjenom području sjevernog Izraela, rekao je glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld. "Naše su snage na najvišoj razini pripravnosti i neće tolerirati kršenje javnog reda", dodao je. Sukoba između Palestinaca i izraelskih sigurnosnih snaga bilo je tijekom noći u arapskim dijelovima Istočnog Jeruzalema. Osam policajaca je ozlijeđeno, a 13 Palestinaca ukupno je uhićeno od petka. Zbog straha od nasilja izraelska vojska zatvorila je Zapadnu obalu od ponoći i tako će biti sljedeća 24 sata. Prije 63 godine oko 760.000 Palestinaca napustilo je ili je bilo prisiljeno napustiti Izrael. UN procjenjuje broj izgnanih i njihovih potomaka na 4,8 milijuna. Rezolucija UN-a 194 nalaže da se svim prognanima koji to žele omogući što brži povratak.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙