FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington, Berlin i Rim zabrinuti presudom Sanikovu

Autor: sbak
WASHINGTON, 14. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države, Njemačka i Italija izrazile su u subotu zabrinutost zbog presude kojom je bjeloruski oporbeni čelnik Andrej Sanikov osuđen na petogodišnju zatvorsku kaznu.

Sanikova, jednog od glavnih političkih protivnika bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u subotu je bjeloruski sud osudio na pet godina zatvora na temelju optužbi povezanih sa skupom protiv ponovnog Lukašenkovog izbora prošlog prosinca.

"Sjedinjene Države osuđuju presudu predsjedničkom kandidatu Andreju Sanikovu", rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner. On je kazao da američka administracija drži da je Sanikov politički zatvorenik.

"Ovim procesom nije postignuta pravda već se radi o izvršavanju političke volje Lukašenka", priopćio je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle.

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova također je izrazilo jaku zabrinutost presudom. "Presuda je politički motivirana i u suprotnosti je s europskom poveljom koja štiti temeljna prava pojedinaca uključujući i mirno izražavanje političke volje", stoji u priopćenju Farnesine.

Sanikov, bivši zamjenik ministra vanjskih poslova i suosnivač skupine za zaštitu ljudskih prava Povelja 97, proglašen je krivim za organiziranje masovnog narušavanja reda. Optužbe je 57-godišnji Sanikov odbacio. On je jedan od sedmorice predsjedničkih kandidata koji su uhićeni 19. prosinca na masovnom skupu u Minsku protiv četvrtog Lukašenkovog predsjedničkog mandata.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙