FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodik: Presuda ruši mit o Srbima; Ljubić: politička presuda

Autor: zkre
MOSTAR, 15. travnja 2011. (Hina) - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je u petak da je haaška presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču ruši mit o Srbima kao jedinima koji su vodili organizirani rat, dok su brojne hrvatske udruge i predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić presudu ocijenili političkim pritiskom i presudom Hrvatskoj i Hrvatima te izrazili očekivanje da će se drugostupanjskom presudom ta nepravda poništiti.

"Ja sam šokiran i deprimiran i ne mogu se oteti dojmu da se radi o politički determiniranoj presudi. Oluja nije bila samo legitimna vojna akcija za oslobađanje Hrvatske, nego je dovela i do zaustavljanja rata u BiH i sprječavanja brojnih žrtava", rekao je za medije u Mostaru Ljubić. Prema njegovim riječima, prvostupanjska presuda nije temeljena na činjenicama zbog čega je izrazio vjerovanje da će pravomoćnom presudom generali Gotovina i Markač biti oslobođeni krivnje.

Predsjednik RS-a Dodik, koji je poznat po često zapaljivim istupima, u komentaru novinarima u Banjoj Luci bio razmjerno suzdržan u ocjeni današnje presude.

"Činjenica je da je osuđen Gotovina koji je bio veoma blizak tadašnjem političkom i vojnom vodstvu Hrvatske, što govori o tome da se skida stereotip da su samo Srbi vodili organizirani rat, a ostali to radili pojedinačno i samo u nekim prilikama", rekao je Dodik.

Po njegovim riječima, presude koje izriče Sud BiH za zločine koje su počinili Srbi su drastičnije nego što je to prema hrvatskim generalima iz Oluje danas učinio Haaški sud.

Koordinacija hrvatskih udruga Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane ocijenila je da presuda hrvatskim generalima predstavlja nastavak povijesnih nepravdi i progona.

"Na žalost hrvatskog naroda evidentno je da su u međunarodnom svjetskom poretku još uvijek jake stoljetne imperijalističke snage koje mogu naočigled cijele svjetske javnosti od agresora napraviti žrtvu, a od žrtve agresora", navode Udruge Domovinskog rata HVO-a.

Dodali su kako su Hrvati bili izloženi brutalnoj agresiji s ciljem stvaranja velike Srbije koja je spriječena vojnom operacijom Olujom. Izrazili su uvjerenje kako su hrvatski generali posve nevini.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙