FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 14. do ponedjeljka 16. svibnja

Autor: kgab
ZAGREB, 13. svibnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 14. do ponedjeljka 16. svibnja.

SUBOTA, 14. svibnja

-------------------

TOKIO - Antinuklearni aktivisti planiraju prosvjedovati ispred sjedišta japanskih nuklearnih operatora TEPCO i Chubu Electrica kako bi zatražili promjene u nuklearnoj politici Japana.

DUSSELDORF, Njemačka - Finale Eurosonga 2011. u koje nije ušla hrvatska predstavnica Daria Kinzer s pjesmom "Celebrate" Borisa Đurđevića i Marine Mudrinić. U finale Eurosonga plasiralo se deset zemalja - Srbija, Litva, Grčka, Azerbajdžan, Gruzija, Švicarska, Mađarska, Finska, Rusija te Island.

NEDJELJA, 15. svibnja

---------------------

MILANO - Počinju lokalni izbori u Italiji koji će pokazati u kojoj su mjeri suđenja za korupciju i seksualne afere ugrozili popularnost premijera Silvija Berlusconija. Gotovo četvrtina, 13 milijuna od 60 milijuna stanovnika Italije, pozvana je na birališta u 1,177 gradova i devet pokrajina, a očekuje se da će odziv biti slab u naciji razočaranoj političarima i njihovim aferama. Najsilovitija bitka vodit će se u velikim gradovima kao što su Torino, Napulj i Bologna, te u Milanu, koji je poslovna prijestolnica Italije, ali i Berlusconijeva biračka baza gdje bi njegova koalicija desnog centra mogla izgubiti vlast prvi put nakon gotovo 20 godina. Dvije godine prije parlamentarnih izbora, lokalni izbori velika su kušnja za premijera kojemu je popularnost pala na 30 posto, najniže otkako je 2008. treći put došao na vlast.

MUSKAT - Arapski ministri vanjskih poslova održat će izvanredni sastanak na kojemu će razgovarati o tome tko će voditi Arapsku ligu nakon Amra Muse, glavnog tajnika koji bi trebao odstupiti s dužnosti ovoga mjeseca.

PONEDJELJAK, 16. svibnja

------------------------

KATOWICE - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor sudjelovat će na Europskom ekonomskom kongresu u Katowicama u Poljskoj. Uz premijerku Kosor, na Kongresu će sudjelovati predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek te predsjednici vlada Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke, Donald Tusk, Viktor Orban, Iveta Radičova i Petr Nečas. Predsjednici vlada i predsjednik Europskog parlamenta održat će zajedničku konferenciju za novinare.

RIM - Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovat će na ministarskoj konferenciji Ujedinjenih naroda "Globalno upravljanje i reforma Vijeća sigurnosti UN-a". Cilj jednodnevne konferencije je omogućiti otvorenu razmjenu stajališta o reformi Vijeća sigurnosti i pokušati doći do konkretnih i konstruktivnih prijedloga za nastavak međuvladinih pregovora koji se odvijaju na plenarnim zasjedanjima Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku. Na konferenciji, koja će okupiti više od stotinu država članica UN-a, posebno će se raspravljati o temama regionalne zastupljenosti u Vijeću sigurnosti, reformi metoda i procedura rada te prijedlozima o kriterijima za članstvo u ovom tijelu. Tijekom boravka u Rimu ministar Jandroković održat će na marginama konferencije niz bilateralnih sastanaka na kojima će predstaviti posljednje aktivnosti koje hrvatska vlada poduzima u završnici pregovora s Europskom unijom.

DUBROVNIK - Trinaesti sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska - Europska unija. Teme su stanje procesa pregovora i odnosi EU-a i RH, Poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava, Europsko gospodarstvo i tržišno natjecanje, Regionalna politika - prekogranična suradnja i Komunikacija s građanima u kontekstu pripreme za referendum o članstvu u EU. Na kraju sastanka bit će usvojena zajednička izjava i preporuke.

MOSKVA - Slovenski predsjednik Danilo Tuerk boravit će u Moskvi na poziv ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva. Tuerk i njegov domaćin razgovarat će o aktualnim međunarodnim i europskim pitanjima te bilateralnim odnosima Slovenije i Rusije.

BETLEHEM - Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano sastat će se s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

(Hina) xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙