FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pusić: nitko od Hrvatske ne traži monitoring

Autor: trub
ZAGREB, 10. svibnja 2011.(Hina) - Predsjednica Nacionalnog Odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić izjavila je danas da nitko iz EU od Hrvatske nije tražio da nakon završetka pregovora sama zatraži monitoring do punopravnog članstva u Uniji.

Nakon što je zajedno s predsjednikom Odbora za mađuparlamentarnu suradnju Miloradom Pupovcem u Saboru primila izaslanstvo Misije MMF-a na čelu s voditeljicom te misije za Hrvatsku Suzanom Murgasovom, Pusić je novinarima komentirala medijske napise da je Hrvatska pristala na francuski zahtjev za monitoringom i nakon ulaska u EU.

"Nitko ni u jednom trenutku nitko nije spominjao da bi Hravtska trebala sama zatražiti monitorning kad završi pregovore do punopravnog članstva u EU", kazala je.

Istaknula je kako kod nekih zemalja postoje ideje o nekom obliku kontrole provedbe onoga što je Hrvatska dogovorila s EU, ali da su neke druge članice "decidirano protiv".

"Ta se rasprava vodi između zemalja članica, ali nitko ne spominje mogućnost kontrole nakon punopravnog članstva. To je nešto na što bi Hrvatska sama morala paziti, da provodi svoje zakone i da se njih držimo. I, to može zvučati banalano, ali s obzirom na naše iskustvo da se često ne držimo vlastitih zakona, sami se za to trebamo pobrinuti", naglasila je Pusić.

U tom kontekstu, ustvrdila je, treba gledati i na pitanje na koji će način Europska komisija, nakon završetka pregovora, pratiti hrvatsko izvršavanje preuzetih obveza.

Pupovac smatra da bi u idućih nekoliko tjedana Hrvatska trebala pokazati je li stvorila pravni i institucionalni okvir oko poglavlja 23. "I da se neovisno o tome kako će izgledati konstelacija vlade nakon izbora, ništa u tom pogledu neće mijenjati, da će Hrvatska nastaviti raditi ono što je u njezinom interesu", rekao je.

"Samo se o tome radi, da se procesi nastave i da se ne vraćaju na prethodno stanje", dodao je Pupovac.

Pusić je izvijestila kako je predstavnike misije MMF-a u razgovorima zanimalo stanje pregovora, ali i trajnost reformi koje je Hrvatska provela u procesu pregovora "i za koje smo položili temelje za promjene", posebno one vezane uz pravosuđe i gospodarstvo..

"Članstvo i proces pregovora će nam olakšati gospodarski oporavak, a kasnije i gospodarski razvoj, odnosno drugačiju klimu koja pogoduje investiranju i dinamizira gospodarstvo", poručila je Pusić.

MMF je, dodala je, zanimalo i u kojoj mjeri postoji jedinstven stav u Hrvatskoj da se reforme nastave bez obzira na političku pripadnost.

Pupovac smatra da i Hrvatska i MMF dijele uvjerenje da će pristupanje EU za Hrvatsku biti velika i značajna ekonomska prilika u smislu sređivanja ekonomsko socijalnih donosa, te doprinjeti tome da postane zemlja koja je u stanju nositi se s izazovima, primiti investicije i biti partner, te se na tim osnovama uključiti u tržišno natjecanje s drugim zemljama.

Za MMF je, pretpostavlja, najvažnije bilo pitanje hrvatske političke spremnosti, odlučnosti i privrženosti da i po završetku pregovora ispunjava ciljeve koje nosi članstvo u EU.

(Hina) xtr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙