FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novine: Agrokor htio preuzeti Mercator ispod cijene

Autor: lfia
LJUBLJANA, 12. svibnja 2011.(Hina) - Formalne prepreke da Agrokor ponovno konkurira za kupnju Mercatora nema iako bi se opet našao pod povećalom slovenskih regulatora, no u istom će položaju biti i drugi interesenti, piše u četvrtak ljubljansko "Delo".

Prijašnji direktor slovenskog ureda za zaštitu tržišnog natjecanja (UVK) Jani Soršak i njegov nasljednik Damjan Matičič, koji je Pivovarni Laško privremeno ograničio pravo raspolaganja dionicama Mercatora, tvrde da takav potez regulatora nije bio politički motiviran. Njih se dvojica međutim nisu izjasnili o pitanju je li sada Agrokor definitivno "ispao iz igre", piše vodeći slovenski list.

Prilikom sljedećeg međunarodnog tendera za prodaju natpolovične većine Mercatorovih dionica, o čemu se još pregovara, regulatori će i dalje voditi računa o tome ne bi li ulaskom strateškog partnera došlo do potencijalnog monopolnog položaja na slovenskom tržištu. No, formalne zapreke da se Agrokor ponovno prijavi zapravo nema, tvrdi "Delo".

List međutim navodi da u Sloveniji postoje špekulacije kako je zadnja Agrokorova ponuda Pivovarni Laško (PL) od 221 eura po dionici za njezina 23,34 posto udjela u Mercatoru bila samo "mamac" kako bi se preostale dionice otkupile po nižoj cijeni.

"Može se špekulirati da je Agrokor po tako visokoj cijeni namjeravao otkupiti samo paket dionica Pivovarne Laško, kako bi kasnije jeftinije kupio ostale dionice banaka i malih dioničara", piše list.

"Delo" tvrdi da ni sam Agrokor nije zanijekao sumnje kako je dugoročno zainteresiran za natpolovičnu većinu u Mercatoru. To znači da je s ponudom za preuzimanje većinskog udjela namjeravao pričekati godinu dana nakon kupovine četvrtine dionica, jer bi tako po slovenskom zakonu o preuzimanjima bio oslobođen obveze da i ostalim dioničarima ponudi istu cijenu od 221 euro za dionicu, navodi list.

Za otkup svih dionica Mercatora po toj cijeni budući preuzimatelj trebao bi raspolagati s 830 milijuna eura.

No uz brigu kako skupiti toliko novac, budući "strateški kupac" Mercatora koji se javi na novi tender trebat će računati i procedure koje propisuju regulatori za konkurenciju i vrijednosne papire u Sloveniji, navodi "Delo".

Banke suvlasnice i Pivovarna Laško još pregovaraju o mogućem objedinjavanju svojih vlasničkih udjela u Mercatoru i izlasku na novi međunarodni natječaj, kojim bi se prodalo više od 50 posto Mercatora.

U slučaju da se nađe takav strateški kupac i da se posao realizira, novi bi većinski vlasnik najvećeg slovenskog trgovačkog lanca ostalim dioničarima morao ponuditi otkup njihovih dionica po istoj cijeni i isplatiti ih u roku dva mjeseca, piše "Delo".

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙