FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski mediji: odbijanje ponude Agrokora očekivano

Autor: lfia
LJUBLJANA, 5. svibnja 2011.(Hina) - Odluka nadzornog odbora Pivovarne Laško (PL), koji u srijedu nije prihvatio ponudu Agrokora za kupnju skoro četvrtine trgovačkog lanca Mercator, bila je očekivana, a uprava PL-a nada se da će unatoč tome nastaviti dobru poslovnu suradnju s hrvatskim koncernom, navode u četvrtak slovenski mediji.

Nakon dugotrajnih pregovora sada je jasno da PL neće prodati svojih 23,44 posto dionica Mercatora hrvatskom koncernu, navodi ljubljansko "Delo". List dodaje da se takva odluka mogla i očekivati jer ju je "diktiralo" prošlotjedno rješenje državnog regulatora. Prema tom rješenju, ni Pivovarna Laško niti slovenske banke suvlasnice Mercatora svojim udjelima u najvećem slovenskom trgovačkom lancu ne mogu slobodno raspolagati bez privole ureda za tržišno natjecanje.

Poslovni list "Finance" tvrdi da odlukom da se ne prihvati Agrokorova ponuda nisu zadovoljne neke banke kreditori Pivovarne Laško te se pita kako će na odbijanje svoje ponude reagirati Agrokor.

Slovenski mediji prenose u četvrtak i očekivanja PL-a da "zapleti pri prodaji dionica Mercatora neće utjecati na korektnu komercijalnu suradnju Agrokora i Pivovarne Laško", te izjavu direktora PL-a Dušana Zorka kako i dalje pregovaraju s 18 banaka kreditora o reprogramu svojih kreditnih obveza i od njih očekuju razumijevanje.

Ljubljansko "Delo" navodi da u Pivovarni Laško idućeg tjedna očekuju sastanak s predstavnicima ureda za tržišnu konkurenciju kako bi razjasnili pravnu situaciju nastalu odlukom koja im je blokirala prodaju Mercatorovih dionica, te da još nema niti odluke o tome hoće li PL, zajedno s bankama, pokušati prodati Mercatorove dionice u većinskom paketu od preko 50 posto u okviru novog međunarodnog natječaja.

Ljubljanski list "Dnevnik" tvrdi pak da direktor PL-a Dušan Zorko namjerno oteže u pregovorima s tim bankama, kako bi osigurao što povoljnije uvjete reprograma visokih kreditnih obveza. Zorko je bio zagovornik prodaje dionica Mercatora hrvatskom koncernu, a nakon što su te namjere onemogućene pokušava otezati i blokirati novo rješenje "ucjenjujući banke", navodi list. Direktor PL-a tvrdi da se o nacrtu sporazuma, po kojemu bi se prodavao većinski paket dionica Mercatora, nisu usuglasile niti sve banke te da tek nakon što to one učine PL može razmotriti hoće li u njihov paket uključiti i svoje dionice.

"Dnevnik" tvrdi da je nakon jučerašnjeg sastanka svog nadzorog odbora uprava PL-a izdala službeno priopćenje koje se razlikuje od zaključka samog odbora. U priopćenju se navodi da se "s obzirom na okolnosti ponuda Agrokora trenutačno ne može prihvatiti". Time Zorko sugerira Agrokoru da da bi se u slučaju drugačijih okolnosti pregovori s njim mogli nastaviti iako nadzorni odbor nije dao takav signal, tvrdi ljubljanski "Dnevnik".

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙