FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak 12. svibnja

Autor: kgab
ZAGREB, 11. svibnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak 12. svibnja.

ZAGREB - Norveški kraljevski par doputovat će u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj. Prvog dana posjeta, u četvrtak, kralju Haraldu V i kraljici Sonji od Norveške bit će priređen svečani doček u Uredu predsjednika, nakon čega će početi odvojeni razgovori norveškog kraljevskog para s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i njegovom suprugom Tatjanom (Ured predsjednika, Pantovčak 241, 10 sati). Norveški kralj samo dvaput godišnje odlazi u posjet u inozemstvo, a tad je uobičajeno da s domaćinom razmijeni odličja, pa će tako predsjednik Josipović dobiti Veliki križ Kraljevskog norveškog reda svetog Olafa, a kralj Harald Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom. Kraljica Sonja bit će odlikovana Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom, a Tatjana Josipović Velikim križem Kraljevskog norveškog reda zasluga. Nakon odvojenih razgovora kraljevskog i predsjedničkog para održat će se razgovori dvaju izaslanstava, a nakon toga će se Harald V i Josipović obratiti javnosti izjavama za novinare u 11.20 sati). Kralj će poslijepodne posjetiti Hrvatski sabor, gdje će se sastati s predsjednikom Lukom Bebićem (Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6, u 13.50 sati) poslije čega će se u Banskim dvorima upisati u Zlatnu knjigu i sastati s predsjednicom vlade RH Jadrankom Kosor (Vlada RH, Trg sv. Marka 2, u 14.35 sati).

Istodobno će kraljica Sonja otvariti izložbu norveške suvremene umjetnosti pod nazivom "Konstrukcije i Paradigme" (Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5, 13.50 sati).

MOSKVA - Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari, koji boravi u posjetu Rusiji, sastat će se s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom. Razgovori dvojice predsjednika bit će usredotočeni na gospodarska pitanja, a očekuje se i potpisivanje sporazuma o suradnji na području poljoprivrede, zrakoplovstva i energetike.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN-a raspravljat će o Kosovu. Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić ranije je najavio da će nazočiti sjednici Vijeća sigurnosti UN-a i da će se na tom sastanku razgovarati i o inicijativi Srbije da istragu o ilegalnoj trgovini organima povede neovisno tijelo s mandatom UN-a. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je u svom najnovijem tromjesečnom izvješću o Kosovu istaknuo da je potrebna temeljita, nepristrana i neovisna istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

DEŽURNI:

Noć: Domagoj Janković

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Slavoljub Leko

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙